Bakgrundspapper uppe

«  Österrikisk modedesigner av annorlunda kläder

Porträttfoto av Emilie Flöge med höghalsad klänning
Namn: Emilie Flöge

Emilie Louise Flöge föddes den 30 augusti 1874 som fjärde och yngsta barn i en medelklassfamilj i Wien i dåvarande Österrike-Ungern. Pappan var möbelsnickare och tillverkare av en särskild sorts pipor.
Osynlig ruta
Porträttmålning av ung kvinna med texten: Emelie målad av Klimt när hon var 17 år.   Emilies storasyster Helene gifte sig med en man vid namn Ernst Klimt, som dog efter bara några år. Ernst bror, konstnären Gustav Klimt, blev då förmyndare för Helenes dotter, och Emilie Flöge och Gustav Klimt kom alltså att umgås i familjen. Men idag är det inte längre så många som vet vilken påverkan hon hade på hans målningar.
Osynlig ruta
  Emilie blev sömmerska, och sedan modedesigner. Systern Pauline hade en syskola, där Emilie började jobba. De skapade kläder som fungerade för dräktreformrörelsen, det vill säga som inte tvingade in kvinnor i obeväma kläder och korsetter utan skulle ge frihet att röra sig. I Sverige gjorde Augusta Lundin detsamma i samarbete med Dräktreformföreningen. Sådana kläder var förstås väldigt radikalt och annorlunda, och den feministiska rörelsen i många länder drev dräktreform vid den tiden.
Osynlig ruta
Typiskt jugendmönstrad text i en mönsterram: Schwestern Flöge - Wirn - Casa Piccola1904 startade Emilie, Pauline och Helene ett eget modeföretag, Schwestern Flöge (Systrarna Flöge) Foto av Emilie en in klänning med häftigt mönsteri en lokal som var designad i jugendstil, Casa Piccola, på den tjusiga Mariahilfer Straße. De skapade luftiga kläder, gärna i starka färger med annorlunda mönster och spännande broderier. Det gjorde att de snabbt blev framgångsrika. Så småningom hade de 80 anställda sömmerskor. Emilie reste till Paris och London minst två gånger om året för att köpa tyger och få idéer till nya mönster och kollektioner. Hon reste också runt och samlade in broderier och mönster att få inspireration av.
Emilie i en pricking klänning med prickar runt prickarnaEmilie i en klänning med mönster i rutigt och randigtEmilie i en klänning som kombinerar ryschade ärmar med kontrasterande mönsterEmilie i en mer klassisk dräkt med hattEmilie i en blommönstrad vid klänning utomhus Osynlig ruta
Emilie Flöge och Gustav Klimt umgicks hela tiden mycket nära, och de inspirerade varandra. I flera av Klimts kända målningar syns de mönstrade kläder som få idag känner till är kläder som Emilie hade skapat. Och Gustav påverkade också hennes mönsterskapande. Både gillade att experimentera med former, färger och Detalj av broderimönster i rött, gult och gröntkombinationer. De tycks ha framställt sig som ett kärlekspar, men ändå verkar ingen veta säkert om de verkligen hade en sådan relation också. Somrarna spenderade de med familjen Flöge vid sjön Attersee.
Osynlig ruta
Liten grå pil som pekar åt vänster Klicka på bilderna till vänster för att se kläderna på större bilder!
Osynlig ruta
Klimts kända målning av Emilie Flöge i blå klänning  När Klimt dog 1918 sägs hans sista ord ha handlat om Emilie, och hon ärvde halva Klimts egendom. Resten gick till hans familj. Emilie sörjde att ha förlorat sin vän och samarbetspartner, men hon jobbade vidare som designer, och systrarnas modeföretag fortsatte gå väldigt bra ända fram till 1938, då nazisterna invaderade Österrike. Då försvann många av systrarna Flöges kunder och de tvingades ganska snart efter det att lägga ner företaget. Emilie fortsatte jobba med design, men hemifrån.
Osynlig ruta
  I slutet av kriget drabbades hon av en ny motgång, då hennes hus brann, och med det brann också mycket av både hennes egna och Klimts arbeten upp.
Osynlig ruta
  Det går inte längre att veta hur många av de kläder på Klimts målningar som var designade av Emilie. Men en del sägs vara klart, exempelvis att hon har en blå klänning hon själv skapat på sig på den kanske mest kända av hans målningar av henne.
Osynlig ruta
Klimts målning kyssen i guld och starkt mönster  Många menar också att Klimt kända tavla Kyssen avbildar honom själv och Emilie, men det är inte helt säkert.
Osynlig ruta
  Vi har inte hittat mycket information om Emilie Flöges liv i övrigt. Hon gifte sig aldrig, men hade nära relationer till sina syskon och syskonbarn. De fortsatte spendera somrarna vid sjön Attersee.
Osynlig ruta
  Emilie Flöge dog den 26 maj 1952, 77 år gammal.
Osynlig rutaEtt mynt med fram och baksida med detalj ur Klimts målning av Emilie i blå klänning

Valentinos höst/Vinter-kollektion 2015 baserades på Emilie Flöges verk, och hon blev på det sättet introducerad till en ny generation modeskapare. 2020 gav Kamerun ut ett mynt med Klimts mest berömda porträtt av henne.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema kultur
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2023-06-17

Bakgrundspapper nere

www.kvinnofronten.nu