Bakgrundspapper uppe

«  Suffragetternas ofrivilliga martyr

Foto av Emily Wilding Davison
Namn: Emily Wilding Davison

Emily Wilding Davison har i hundra år framställts som suffragetternas galna martyr, som kastade sig framför kungens häst. Men det gjorde hon inte.

Foto av Emily som barn Emily Wilding Davison föddes 11 oktober 1872 i London i England. Hon började studera litteratur och språk, men pappan dog och mamman hade inte råd att betala studieavgifterna. Så Emily försörjde sig som guvernant och sparade pengar så att hon kunde studera vidare.
Osynlig ruta
  Kvinnor tilläts egentligen inte få ut betyg för högre studier då, men Emily fick ändå högsta betyg i universitetsexamen i engelska och litteratur 1893. Emily var inte bara intellektuellt framåt, hon var bland annat också en framgångsrik simmerska. Samt en kvinna som blev allt mer förbannad på alla begränsningar som samhället tvingade kvinnor att anpassa sig till.
Osynlig ruta
  1906 gick Emily Davison med i WSPU, Women's Social and Political Union – suffragetterna. Hon var djupt engagerad i kampen för rösträtt för kvinnor; hon höll appelltal, skrev artiklar, och deltog i direkta aktioner då suffragetterna störde möten, kedjade fast sig vid Medalj för hungerstrejkande suffragetter, med färgerna lila, vitt och grönt.offentliga byggnader, kastade sten, och satte eld på brevlådor.
Osynlig ruta
  Vid nio tillfällen mellan 1909 och 1912 blev Emily arresterad och dömd till fängelse. Det var ett medvetet agerande, för genom att låta sig fängslas ville suffragetterna fästa uppmärksamhet på att kvinnor inte hade demokratiska rättigheter.
Osynlig ruta
  I fängelset hörde Emily till dem som hungerstrejkade, och tvångsmatades. Hon tvångsmatades över 45 gånger, och fick suffragetternas medalj för dem som hungerstrejkade. Vid ett tillfälle barrikaderade hon sig i sin cell för att slippa tvångsmatas, men vakterna stack in en brandslang och sprutade iskallt vatten på henne.Exempel på två tidningars förstasidor. På den främsta står det: First martyr for votes for women
Osynlig ruta
Suffragetternas martyr
Osynlig ruta
Den 4 juni 1913 hade den då 40-åriga Emily Davison förberett sig för en aktion på Epsom Derby, som var ett stort och uppmärksammat evenemang. Hon tänkte försöka fästa en suffragettbanderoll på kung Georg V:s häst. Så hon gick ut mitt på banan där hästarna galopperade. Men hon drogs ner av hästen, och fick så svåra skador att hon dog fyra dagar senare, utan att ha återfått medvetandet.
Osynlig rutaFyra poliser är böjda framför Emily Davisons avsvimmade kropp, fler poliser står runt om.
Liten grå pil som pekar åt vänster Poliser tar hand om Emily Wilding Davison efter olyckan.
Osynlig ruta
  Omgivningens reaktion var att Emily Davison måste ha gått ut framför hästen med uppsåtet att ta livet av sig – för kampens skull. Hon framställdes som en galning av pressen, och män skrev hatbrev till henne medan hon låg för döden.
Osynlig ruta
  Bland rösträttskvinnorna var meningarna delade. Sylvia Pankhurst ansåg att Emilys död måste varit en olycka, medan Emmeline Pankhurst såg Emily som en martyr som offrat sig för kampen. WSPU arrangerade ett begravningståg genom London, där 6.000 suffragetter deltog, omgivna av folkmassor.
Osynlig ruta
  Bakom kistan kom vagnen med Emily Davisons familj inklusive hennes "intimate companion" Miss Morrison.

Begravningståget med vitklädda suffragetter i kontrast till de mörkare åskådarna på bägge sidor, foto taget snett uppifrån

Emily vid tiden för sin död, sitter vid ett bord och kollar papper, i förgrunden en lila och grön blomma med en vit banderoll med texten Votes for WomenI hundra år efter Emily Wilding Davisons död har det spekulerats i om hon kastade sig framför hästen eller om det var en olycka. För att det var en olycka talade Tur- och returbiljetten Epsom - Victoria Station.det faktum att hon hade en returbiljett i fickan, att hon skulle på en suffragettdans samma kväll, och att hon skulle till sin syster på semester veckan därpå.
Osynlig ruta
  Samtidigt var ju Emily en omtalat smart kvinna, så hon måste ha förstått att hon tog en väldig risk.
Osynlig ruta
  2013, vid hundraårsminnet av Emily Davisons död, gjorde Channel 4 en studie av de tre journalfilmer som faktiskt finns kvar från derbyt, och som fångar händelsen från olika håll. Sammantagna visar filmerna att Emily inte kastade sig framför hästen, utan sträckte sig för att fästa en banderoll vid hästens tyglar.
Osynlig ruta
  Emily Wilding Davison dog alltså den 8 juni 1913 och är begravd på familjens gravplats vid kyrkan St. Mary the Virgin i Northumberland.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema rösträtt i Storbritannien
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2021-05-25

Bakgrundspapper nere

www.kvinnofronten.nu