Bakgrundspapper uppe

«  Feminist, första folkbildande sexualupplysaren och den första kvinna som tog läkarexamen i Sverige

Foto av Karolina Widerström som ung
Namn: Karolina Widerström

Karolina Olivia Widerström var en mycket speciell kvinna. Hon föddes i Helsingborg den 10 december 1856. När Lina, som hon kallades, blev 16 år flyttade familjen till Stockholm, för att enda Foto av barnet Karolina stående vid en stol. Under fotot står det: "Vid 13 års ålder gick Lina på eget initiativ till fotografen. För sina egna sparpengar skaffade hon ett fotografi som hon gav sina föräldrar i julklapp."barnet Lina skulle kunna gå i pappans fotspår och bli gymnastiklärare hon också. Hon började studera på Gymnastiska centralinstitutet.
Osynlig ruta
   Men det var egentligen hennes pappas vilja. Själv drömde hon om att bli läkare för kvinnor. Sudiefoto av Karolina Widerström som ung vuxen.För att kunna det måste hon börja om med sina studier och ta studentexamen, så det gjorde hon. I Social tidskrift från 1907 står det om henne:

"Lugnt, stadigt, jämt arbete kännetecknar hennes studier, inga omkastningar mellan febrilt arbete och dagdrifveri. Hennes enda svårighet är att hon gärna vill fördjupa sig, gå till botten i ett ämne, hvarför en och annan välvillig professor ber henne akta sig för att »fastna» i ämnet."

   För att ha råd med studierna arbetade Lina samtidigt som gymnastiklärare. Hon läste in studenten, studerade medicin i Uppsala, och fortsatte sedan på Karolinska Institutet i Stockholm.
Osynlig ruta
Dräktreform
Osynlig ruta
Redan under studietiden engagerade sig Karolina Widerström i Svenska Dräktreformföreningen, som arbetade för att få bort korsetter och snörliv, så att kvinnor fick röra sig fritt.
Läs mer om hennes arbete där genom att klicka på länken till föreningen!
Osynlig ruta
Foto av Karolina Widerström framför en hylla med allehanda läkarinstrument på hyllplanenFörsta kvinnan som
tog läkarexamen i Sverige

Osynlig ruta
1888, vid 31 års ålder, blev Karolina Widerström den första kvinnan som tog läkarexamen i Sverige.
(15 år tidigare hade svenska Charlotte Yhlen utbildat sig till läkare i USA, men hon fick då inte arbeta som läkare i Sverige.)
Osynlig ruta
   När Karolina Widerström var färdig läkare fick kvinnor fortfarande inte utöva yrket i statlig tjänst i Sverige. 1889 startade hon därför en egen praktik, med specialiteten kvinnomedicin och gynekologi. 1893 öppnade hon även en klinik där hon kunde genomföra operationer.

Se bilder från hennes klinik HÄR.

   Eftersom många kvinnor föredrog en kvinnlig läkare, fick Karolina Widerström snabbt överfullt av patienter. I tidningen Dagny skrev de 1889 om hennes väntrum:

"inne i den stora vackra väntsalen sitta patienterna så tätt som passagerarne i en spårvagn under regnväder. Der och hvar ser man två och två på samma stol, så många äro de. De som ej få rum i väntsalen, stå i tamburen, och de som ej rymmas der, garnera trappan."

Sexualupplysning och reglementering
Osynlig ruta
1889 medverkade Karolina Widerström i en handbok i sjukvård och hälsovård för sjuksköterskor. Det var den första versionen av hennes skrift "Kvinnohygien: De qvinnliga könsorganen, deras funktioner och deras vanligaste sjukdomar". Till texten hade hon också med bilder av könsorgan – vilket väckte en del uppståndelse. Karolina Widerström drev redan då att alla barn skulle få sexualupplysning i skolan. Hon undervisade också själv både lärarinnor och flickor.

Osynlig ruta
Läs mer om Karolina Widerström, prostitution och sexualfrågan HÄR.
Osynlig ruta

Porträttfoto av maria Aspman i en oval guldram När Karolina Widerströms mamma dog 1909 flyttade Lina ihop med sin käresta Maria Aspman, som var lärarinna i naturvetenskapliga ämnen och senare rektor för Stockholms stads högre folkskola för kvinnlig utbildning.
Osynlig ruta
   Lina och Maja jobbade tillsammans bland annat med att införa friluftsskolor, efter amerikanskt mönster, för de som kallades "klena" barn i folkskolorna. Regelbundna måltider, frisk luft och tid till vila ledde förstås till stora förbättringar i barnens hälsa. De drev också på för att införa undervisning i sexualhygien och hälsolära i folkskolan, vilket betydde att de tog upp anatomi, mens, graviditet/förlossning, och hur du bäst kan skydda dig mot könsjukdomar och graviditet.Foto av Karolina Widerström i sin doktorshatt sittande i en fin karmstol. Hon vrider huvudet och ser rakt in i kameran. Porträtten har en tjusig guldram
Osynlig ruta
   Karolina Widerström fick ett långt och aktivt liv, både som läkare och feminist. Hon var aktivist, folkbildare och debattör – hon skrev massor av debattartiklar genom åren. 1918 bildade hon och flera av hennes vänner Kvinnliga läkares kommitté, det som idag lever vidare som Kvinnliga Läkares Förening, KLF. 1918-1921 var hon ordförande för LKPR, Landsföreningen för Kvinnans Politiska Rösträtt. Hon var också med i Frisinnade kvinnor, som startades av läkarna och hennes vänner Ada Nilsson och Julia Kindberg. Dessutom var hon med i Fredrika Bremer-förbundet och Akademiskt Bildade kvinnors förening, som senare blev Kvinnliga Akademikers Förening, KAF. 1933 utsåg hon till medicine hedersdoktor vid Karolinska institutet.
Osynlig ruta
Foto av Karolina Widerström på äldre dar. Hon sitter i en stol med knäppta händer och ser rakt in kameran. Fotot är förmodligen från hennes 90-årsdag och fotografen är Anna Riwkin.   Men de sista åren i sitt liv var Karolina Widerström sjuklig. Hon dog den 4 mars 1949, det år hon skulle fyllt 93 år. Maria hade dött fem år tidigare, då de bott tillsammans i 35 år. Enligt Karolinas önskemål hölls en icke-kyrklig begravning för henne, där hennes nära vän Ada Nilsson höll tal.
Osynlig ruta
   I minnesorden i Svenska Dagbladet skrev läkaren Nanna Svartz bland annat:

"Kanske i intet land har de kvinnliga läkarna så snabbt vunnit en god ställning som i Sverige. Detta är i hög grad Karolina Widerströms förtjänst. Rättrådig, rakryggad, framsynt och offervillig gjorde hon sin insats.”
Osynlig ruta

I Fruängen i Stockholm finns en gata uppkallad efter henne: Doktor Widerströms gata. I Campus Solna, som utbildar dagens läkare, är en av byggnaderna uppkallad efter henne: Widerströmska huset.

Ett svart streck som det ligger böcker utslängda över, en del stängda, en del öppna.

Rubrik: Läs mer
Blinkande gul stjärna Andrea Andreen: Karolina Widerström – en levnadsteckning samt Karolina Widerström: Kvinnohygien II. Om de veneriska sjukdomarna och deras bekämpande. Nytryck av texterna av Sveriges Kvinnliga Läkares förening 1988.
Osynlig ruta
Blinkande gul stjärna Karolina Widerströms två texter i serien Kvinnohygien finns också att läsa på nätet, hos Göteborgs universitet, del 1 och del 2.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema första kvinnan som...
 Pil åt vänster Till tema rösträtt i Sverige
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2021-05-22

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu