Bakgrundspapper uppe

«  Nellie Bly – världens första "under-cover"-journalist


Namn: Nellie Bly - Elizabeth Jane Cochran

Elizabeth Jane Cochran var nog lite speciell redan som liten. Hennes mamma klädde henne oftast i rosa, vilket var lite ovanligare för flickor i mitten av 1800-talet – då rosa ansågs vara mer av en "pojkfärg". Elizabeth fick snabbt smeknamnet "Pink". Hon föddes den 5 maj 1864 i den lilla staden Cochran's Mills i Pennsylvania i USA. Pappan var domare, men han dog när Pink var sex år. Mamman, Mary Jane, stod ensam och utan pengar, med ansvar för flera barn. Så hon gifte snart om sig, men mannen visade sig vara våldsam. När Mary Jane skilde sig vittnade Pink mot sin styvfar vid rättegången.
Osynlig ruta
  Mamman och Pink flyttade sen till Pittsburg, till ett område dit två av Pinks äldre bröder redan flyttat. Där bodde de i ett hus som de hyrde ut rum i. Pink hade tänkt bli lärarinna, men de hade inte råd att låta henne gå klart utbildningen. Istället hjälpte hon mamman med huset.
Osynlig ruta
Första artikeln
Osynlig ruta
Nellie Bly + pratbubbla: - Jag blev helt enkelt ARG!En dag under 1880-talet såg Pink i tidningen The Pittsburgh Dispatch en artikel som hade rubriken "What Girls Are Good For". Artikeln gick ut på att tjejer var för dumma för att studera, att kvinnor ändå bara ska gifta sig. I ren ilska skrev Pink ett svar. Tidningens redaktör blev så imponerad av det Pink skrev att han uppmanade henne att skriva en riktig artikel som svar istället. Det blev hennes första artikel: The Girl Puzzle.
Osynlig ruta
Osynlig rutaPink som hon såg ut vid tiden för den första artikeln. Liten grå pil som pekar snett upp åt höger
Osynlig ruta
  Alltihop ledde till att Pink fick fast jobb på tidningen. Det var redaktören som föreslog att hon skulle skriva under namnet Nellie Bly, vilket var titeln på en populär sång just då.
Osynlig ruta
  Vid den här tiden fick de kvinnor som lyckats bli journalister oftast hålla sig till att skriva artiklar om trädgård, mode eller hushåll. Men Nellie Bly skrev om kvinnors situation i samhället. Utifrån sin mammas exempel skrev hon om hur svårt det var för kvinnor att skilja sig, och hon skrev om fattiga kvinnors villkor på fabrikerna i Pittsburg.
Osynlig ruta
  Nellies artiklar var uppskattade av många läsare, men efter att flera företagsledare hotat med att sluta köpa annonsplats i tidningen om Nellie Bly fick fortsätta, tog det slut med socialreportagen.
Osynlig ruta
Porträttbild av Nellie BlyTill New York
Osynlig ruta
Efter en tid som resereporter i Mexico flyttade Nellie Bly 1887 till New York. Men det var svårt att få jobb även i New York, åtminstone ett jobb där Nellie kunde få skriva om sånt som hon ville. Det var därför hon till slut gjorde sitt första "under-cover"-reportage.
Osynlig ruta
  Det var ett minst sagt farligt uppdrag, för Nellie Bly skulle spela sinnessjuk – för att bli intagen som patient på det ökända Blackwell Island. Läs om det reportaget HÄR.
Osynlig ruta
  Efter den uppmärksammade "under cover"-serien var Nellie Bly berömd. Hon skrev för Joseph Pulitzers The New York World, samma tidning som hon hade gjort Blackwell Island-reportaget för. Hon gjorde reportage där hon jobbade som tjänsteflicka för att avslöja skumma arbetsförmedlare, hon låtsades köpa ett barn för att avslöja handeln med barn, och hon skrev om politiker som lät sig mutas – allt i en lättillgänglig stil, som gillades av läsarna.
Osynlig ruta
Jorden runt på 72 dagar
Osynlig ruta
Men Nellie Bly ville ha mer äventyr. Vid den här tiden var Jules Vernes bok Jorden runt på 80 dagar populär, och Nellie bestämde sig för att slå rekordet: hon skulle resa jorden runt på kortare tid! Läs om Nellie Blys resa HÄR.
Osynlig ruta
Spelplan, låda, kort och pjäser till Nellie Bly-spel  Efter den succén blev Nellie berömd även utanför USA. Det gjordes sällskapsspel om Nellie Blys jorden-runt-resa, klädaffärer sålde Nellie Bly-kappor och Nellie Bly-hattar, det såldes Nellie Bly-pussel, Nellie Bly-vykort och så vidare.
Osynlig ruta
  Nu kunde Nellie Bly skriva om vad hon ville, och det gjorde hon. Hon skrev igen om kvinnors villkor, och hon intervjuade kända feminister som levde och verkade då, bland annat den kända rösträttskämpen Susan B. Anthony och en ung Emma Goldman. Nellie reste också till Chicago för att bevaka strejken bland Pullmans järnvägsarbetare 1894, och hon var den enda reportern som beskrev strejken ur järnvägsarbetarnas perspektiv.

Illustration ur tidning om suffragettemöte 1896
Illustration till en artikel där Nellie Bly bevakade rösträttsrörelsens
stora möte i Washington i januari 1896.
Osynlig ruta

Företagaren Nellie Bly
Osynlig ruta
1895 förvånade Nellie Bly alla genom att vid 30 års ålder dra sig tillbaka, och plötsligt gifta sig med den 70 år gamla miljonären och företagaren Robert Livingston Seaman, som hon just hade träffat.
Osynlig ruta
  Äktenskapet verkade mot förmodan vara lyckligt, men de fick inte tio år tillsammans innan Robert dog. 1904 stod Nellie ensam med ansvaret för företaget som hon ärvt. Med något av sitt gamla engagemang satte hon igång ett socialt experiment av stöd till arbetarna, samtidigt som hon kom på flera uppfinningar för att utveckla driften. Du kan läsa mer om Nellies uppfinningar och sociala engagemang HÄR.
Osynlig ruta
  Men Nellie blev lurad i affärerna av sina ekonomiansvariga, som stal pengar i företaget. Tio år senare hade koncernen gått under.
Osynlig ruta
Krigskorrespondent
Osynlig ruta
För att komma ifrån alla problem, och få vila sig, reste Nellie Bly 1914 till Europa. Hon kom till Wien och hamnade där mitt i starten för första världskriget. Eftersom Nellie Bly i själ och hjärta var journalist, började hon rapportera om kriget till William Randolph Hearsts tidning The New York Evening Journal. Hon blev då känd som den första kvinnan som amerikansk krigskorrespondent. Men i själva verket hade andra kvinnor tidigare fått pass som krigskorrespondenter, bland andra Clara Bewick Colby redan i spansk-amerikanska kriget 1898.
Osynlig ruta
     Liten grå pil som pekar åt vänster Nellie Bly hedrades senare med ett amerikanskt frimärke.
Osynlig ruta
  Efter krigets slut reste Nellie Bly tillbaka till USA och fortsatte att reda upp sina trassliga ekonomiska affärer. Men den 27 januari 1922 dog hon oväntat i lunginflammation, 57 år gammal. I en dödsruna skrev journalisten Arthur Brisbane att "Nellie Bly var den bästa reportern i Amerika, och det säger inte lite".
Osynlig ruta
  Till historien har Nellie Bly gått framför allt för att hon var världens allra första "under-cover"-undersökande journalist.

Nellie Bly cirka 55 år
Elisabeth Jane Cochran Seaman – Nellie Bly – vid cirka 55 års ålder.
Osynlig ruta

Rad av böcker som ligger lite huller om buller

Du kan läsa Nellie Blys egna böcker på nätet:
Osynlig ruta
Rosa pil Six month in Mexico
Rosa pil 10 Days In a Mad-House
Rosa pil Around the World in Seventy-Two Days
Osynlig ruta
NellieBlyOnline finns också en del artiklar av Nellie Bly.
Osynlig ruta
P.S.
Den som var först i Sverige med att göra den sortens undersökande journalistik var också en kvinna, Ester Blenda Nordström.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema första kvinnan som...
 Pil åt vänster Till tema kultur - tidningskvinnor
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2021-07-27

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu