Bakgrundspapper uppe

«  Suffragetten som blev offer för Stalins utrensningar

Porträttfoto i oval träram av ung kvinna med kort hår som ser in i kameran
Namn: Rose Cohen

Rose Cohen föddes den 20 maj 1894 i East End i London i England. Familjen hade flyttat dit från Polen innan Rose föddes. Pappan var skräddare. Rose var näst yngst av åtta syskon, hon hade fyra bröder och tre systrar.
Osynlig ruta
  Rose och hennes två år äldre syster Nellie fick möjlighet att studera tack vare WEA, Workers' Educational Association, som bland andra Adelaide Knight var engagerad i. Rose var smart och läste ekonomi och politik och lärde sig flera språk flytande. Det gjorde att hon kunde få jobb på Department of Labor Research.
Osynlig ruta
Foto av en kvinna som står på något och håller upp en tidning samt massor av folk runt omkring  För både Rose och Nellie var det självklart att engagera sig i rörelsen för kvinnors rösträtt, och systrarna gick tidigt med i det som sedan blev ELFS, Rockmärke med texten "Votes for Women" och fält i lila, grönt och vitt East London Federation of Suffragettes.
Osynlig ruta
  Där lärde de också känna Sylvia Pankhurst, som Nellie började arbeta som sekreterare åt. Rose och Nellie flyttade ihop i en lägenhet tillsammans med två andra suffragetter i ELFS. Och i takt med att ELFS fokuserade mer på socialism, blev även systrarna Cohen allt mer radikala. Precis som så många andra vid den tiden blev de inspirerade av den ryska revolutionen, och engagerade sig i kamp för arbetarklassens rättigheter.
Osynlig ruta
1920 var Rose Cohen en av grundarna av CPGB, Communist Party of Great Britain, tillsammans med andra suffragetter som Sylvia Pankhurst, Adelaide Knight och Dora Montefiori.

Foto av massor av människor som sitter och står i rader. De är utomhus, men det syns inte mycket av omgivningen. De flesta männen är klädda i kostaym och slips
Men som syns av fotot var det mest män som deltog i det möte då
Communist Party of Great Britain bildades sommaren 1920.
Osynlig ruta

  Förutom att Rose var smart och driftig har samtida skrivit om henne som charmig, livlig och vacker. Hon hade bruna ögon, långt mörkt hår, och ett leende som många av männen inom kommunistpartiet sägs ha blivit förälskade i. Kommunistpartiets dåvarande ledare var en av dem. Han hade ett foto av henne där han skrivit på baksidan: "Rose Cohen, som jag är kär i, och som har sagt nej till mig 14 gånger".
Osynlig ruta
  Men den som Rose föll för var en som hon trodde var amerikan, David Bennett, som blivit aktiv i partiet. Han var i själva verket ryss och gick under flera namn, bland annat David Lipetz (som han tydligen var döpt till), Brown, Breguer, Goldfarb, Humboldt, och det som han senare använde: Max Petrovsky. Han arbetade i själva verket som agent för Tredje internationalen, kallat Komintern, det vill säga den gemensamma organisationen för kommunistpartier i världen.
Osynlig ruta
  Även Rose började arbeta för Komintern. Hon reste på olika uppdrag till flera länder, bland annat Sverige, Norge, Danmark, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Tyskland, Polen, Turkiet, Frankrike, Kina och Japan.
Osynlig ruta
  I slutet av 1920-talet bosatte sig Rose och Max i Moskva. De gifte sig 1929, och fick i december samma år sonen Alexey, som kallades Alyosha.
Osynlig ruta
  Rose gick en utbildning till journalist och 1931 började hon jobba på den engelskspråkiga tidningen Moscow Daily News.

Foto av två kvinnor som står itomhus och håller i var sitt barn, en flicka och en pojke i 3-årsåldern. Alla tittar in i kameran
Systrarna Nellie med dottern Joyce och Rose med sonen Alyosha 1932, den
kanske sista gången Rose fick tillstånd att resa med sonen till Storbritannien.
Osynlig ruta

Det är svårt att veta vad Rose kände till, eller förstod, om Stalins växande terror under 1930-talet, eller hur Roses och hennes mans tilltro till Sovjetunionen i så fall påverkades. Troligen visste åtminstone Max en del om vad som skedde och ville fly. Men trots att både Rose och Max vid olika tillfällen tilläts att resa ut ur Sovjetunionen fick de inte längre ta med sig sonen på resorna.
Osynlig ruta
  1936 reste Rose sista gången till London för att hälsa på släkten. Hon försökte, men tilläts inte, ta med sig Alyosha. Hennes syster Nellie har berättat att Rose var nedstämd och tystlåten vid besöket, att hon inte berättade något, men att Nellie fick intrycket att Rose inte skulle ha rest tillbaka till Sovjet om det inte var för att Alyosha var kvar där.
Osynlig ruta
  I mars 1937 arresterades Max Petrovsky och anklagades för kontrarevolutionär verksamhet. Alla vänner drog sig undan. På jobbet besvarade Rose alla frågor med att det måste ha skett något misstag. I augusti samma år arresterades även Rose och anklagades för att vara brittisk spion. Hon nekade till alla anklagelser, även när hon utsattes för tortyr.
Osynlig ruta
  Den 28 november 1937 avrättades Rose Cohen, 43 år gammal. Max hade skjutits redan i september.

Avdelare i form av ett grått streck med en kerub i vardera änden

Sonen Alyosha var 8 år då föräldrarna dödades. Han placerades på barnhem bland andra barn till offer för Stalins utrensningar. Efter några år adopterades han av en kvinna som var släkting till hans pappa och läkare.
Osynlig ruta
  Efter att Stalin dött begärde Alyosha Petrovsky upprättelse för sina föräldrar, och den 8 augusti 1956 upphävdes domen mot hans mamma, alla anklagelser lades ner, och Rose Cohen fick upprättelse postumt. Även pappan fick senare upprättelse.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema rösträtt i Storbritannien
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2022-07-26

Bakgrundspapper nere

www.kvinnofronten.nu