Bakgrundspapper uppe

«  Prinsessan Sophia Duleep Singh – radikal rösträttskämpe

Porträttfoto av ung Sophia med  uppsatt hår och treradigt pärlhalsband runt halsen
Namn: Sophia Duleep Singh

Prinsessan Sophia Alexandrovna Duleep Singh föddes den 8 augusti 1876 i den fashionabla stadsdelen Belgravia i London, men växte också upp på herrgården Elden Hall i Suffolk. Hon var den tredje dottern till Maharaja Duleep Singh, Sikh-imperiets sista furste. Storbritannien hade tvingat honom att avgå som 11-åring samtidigt som de fick honom att överlämna den mytomspunna Koh-i-Noor-diamanten. Sen togs han ifrån sin mamma och skickades till Storbritannien, där drottning Victoria skötte hans fortsatta uppväxt. Drottning Victoria blev senare också gudmor till prinsessan Sophia.
Osynlig ruta
Foto av Sophia som ung, i halvfigurm iförd indiska kläder, sjal och pärlor  Vid ett tillfälle när Sophia var 9 år försökte pappan återvända till Indien med familjen, men de arresterades och togs tillbaka till London. De levde överklassliv, men var samtidigt bevakade och indirekt fångar, eller gisslan. När Sophia var 10 år dog hennes mamma, när både mamman och Sophia fick tyfoidfeber.
Osynlig ruta
Foto av de tre systrarna Duleep Singh införda typiska modekläder som unga tjejer som debuterade i London förväntades ha. Bamba till vänster har en stor blombukett i knät. Alla tre ser allvarliga ut.  Prinsessan Sophia fick i övrigt en klassisk överklassuppväxt. Hon var en blyg och tyst tjej, men lärde sig att gilla att klä sig i tjusiga klänningar från Paris modehus, hon födde upp tävlingshundar och deltog i fester. Men hon gillade också att cykla och hade fotografering som hobby. En rik ung skönhet som medierna älskade att skildra.

Osynlig ruta
Systrarna Duleep Singh, stående:
Catherine, sittande: Bamba och Sophia.Liten grå pil som pekar håt höger
Osynlig ruta

  1893, när prinsessan Sophia var 17 år, dog hennes pappa och hon ärvde en förmögenhet efter honom. Drottning Victoria gav dessutom Sophia en lyxlägenhet i Hampton Court där hon kunde bo gratis. Den brittiska regeringen började allt mer minska sin bevakning av Sophia, för att hon ansågs ofarlig.
Osynlig ruta
Men Sophia var inte så försynt som hon såg ut. Hon reste till Indien i hemlighet 1903 tillsammans med sin syster Bamba, som redan var politiskt intresserad. Den första resan följdes av fler. På resorna träffade de släktingar i Lahore och Amritsar. Men mesta tiden var de inte igenkända när de reste runt i Indien. Livet som okänd indier bland andra påverkade Sophia starkt. Hon mötte fattigdomen och hon började inse vad den brittiska regeringen hade gjort mot hennes familj. Hon träffade också indiska frihetskämpar och revolutionärer, och blev ännu mer negativ till det brittiska imperiet.WSPU:s rockmärke i lila, grönt och vitt och texten WSPU samt Votes for Women på
Osynlig ruta
Foto av Sophia som står och säljer  WSPU:s tidning The Suffragette. Bredvid henne står en gatuskylt med  tidningens logotype och med stora bokstäver skrivet: REVOLUTION!  1909 gick prinsessan Sophia med i WSPU, Women's Social and Political Union, i Storbritannien. Hon blev aktivist och stödde också olika suffragettgrupper ekonomiskt. Hon stödde även kvinnors kamp för rösträtt i de brittiska kolonierna – och använde sig av sin titel som prinsessa när hon kunde få fördelar av det, inte minst när hon skulle få andra att skänka pengar till kampen.
Osynlig ruta
  Den brittiska regeringen blev allt mer irriterad över prinsessan Sophias agerande. Hon stod utanför lägenheten i Hampton Court Palace och sålde WSPU:s tidning, vilket medierna förstås spred fotografier av. Hon deltog i aktioner, och gick med i WTRL, Women's Tax Resistance League, som vägrade betala skatt så länge de inte hade rösträtt.
Osynlig ruta
Klicka på WTRL för att läsa mer om hennes kamp där.

Foto av en stor grupp indiska kvinnor, i indiska kläder och sjalar på gatan i ett demonstrationståg. De mittersta bär ett standar som det står "India" på och en bild av elefant.
Fotot visar den indiska delen av suffragetternas "Women's Coronation Procession",
som WSPU arrangerade i samband med kung Georg V:s kröning för att betona
att rösträtt hörde den nya tiden till.
Osynlig ruta

Omslag till The Daily Mirror med en helsidesbild från Black Friday där två polisen slår mot en kvinna som ligger på marken och försöker skydda sitt ansikteDen 18 november 1910 gick cirka 300 kvinnor från WSPU i en march till parlamentet i protest mot att ett förslag om rösträtt för kvinnor då lagts ner. Sophia Duleep Singh gick i täten tillsammans med Emmeline Pankhurst. Men suffragetterna stoppades av polisen. Under sex timmar misshandlades de och utsattes för sexuella trakasserier och övergrepp i det som kommit att heta Black Friday. Minst två kvinnor dödades och över hundra arresterades.
Osynlig ruta
  Sophia grep in mot en polis som slog en kvinna till marken, men polisen kände igen Sophia och gick då direkt därifrån. Civila poliser med uppdraget att bevaka just prinsessan Sophia såg till att hon inte skulle bli inblandad i nåonting. Trots att Sophia alltså deltog i det som andra suffragetter hamnade i fängelse för, och trots att hon ibland arresterades, släpptes hon alltid igen. Regeringen ville inte riskera vad som kunde hända om de satte drottning Victorias populära guddotter i fängelse.
Osynlig ruta
Foto av pprinsessan Sopfia i sjuksköterskkeuniform, sittande  i halvfigurUnder första världskriget började Sophia arbeta som frivillig sjuksköterska för Röda korset. Hon vårdade sårade indiska soldater som evakuerats. Sikh-soldater förundrades över att "Ranjit Singhs barnbarn satt i sjuksköterskeuniform vid deras sängkant". En del bad henne om fotografier för att kunna bevisa att det var sant.
Osynlig ruta
  När kriget tog slut och Storbritannien 1918 beslöt att delvis införa rösträtt för kvinnor gick prinsessan Sophia med i Suffragette Fellowship, och där var hon med under resten av livet. De upprättade ett arkiv för allt material från suffragetterna, och föreningen hade som syfte att se till att historien om kampen för kvinnors rösträtt bevarades till eftervärlden.
Osynlig ruta
  1924 reste Sophia och Bamba på en rundresa i Indien igen och hjälpte den indiska rösträttsrörelsen att propagera för rösträtt för kvinnor.
Osynlig ruta
Foto av prinsessan Sofia på äldre dar, sittande med babyn Drovna i knäet. Hon tittar ner mot babyn.  Prinsessan Sophia gifte sig aldrig och fick inga egna barn. Men på gamla dar blev hon gudmor till Drovna, som var dotter till Sophias hushållerska och som blev döpt efter Sophias andranamn. Drovna kom att stå Sophia nära. När hon blev lite större måste Drovna lova prinsessan Sophia att hon alltid, alltid, alltid skulle rösta.
Osynlig ruta
  Sophia Duleep Singh dog i sömnen, vid 71 års ålder, den 22 augusti 1948 i Buckhamshire i systern Catherines hus. Innan hon dog hade Sophia förklarat att hon ville begravas enligt sikhisk sed och hennes aska spreds därför i Indien.
Osynlig ruta
  Prinsessan Sophia hade tagit över sin farfars önskan att olika religioner skulle kunna samverka och existera i respekt för varandra. Hon testamenterade sin förmögenhet till tre flickskolor; en hinduisk, en muslimsk och en sikhisk.Frimärke med prinsessan Sophia och texten "Votes for Women"

Osynlig ruta
2018 hedrade Storbritannien Sophia Duleep Singh med ett frimärke i en serie om suffragetterna.

Gul linje med en boktrave i vänstra änden

Rubrik: Läs mer
Blinkande gul stjärna Anita Anand: Sophia: Princess, Suffragette, Revolutionary, 2015.

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema rösträtt i Storbritannien
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2021-05-25

Bakgrundspapper nere

www.kvinnofronten.nu