Kvinnofrontens Nyhetsbrev - logga
Osynlig ruta
Datum

Söndagen den 22 december 2024

Osynlig ruta
Osynlig ruta Meny

Det som publiceras här är ett utdrag ur Kvinnofrontens nyhetsbrev för medlemmar:
"Ordet är ditt, syster!". Allt detta har med andra ord redan publicerats i pappersform.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  HEM

Osynlig ruta

  Artiklar

Osynlig ruta

  Tillförlitliga Tilda

Osynlig ruta

  Notiser

Osynlig ruta

  Citatet

Osynlig ruta

  Smått och gott

Osynlig ruta

  GAMLA nummer

Osynlig ruta
Osynlig ruta

Osynlig ruta
Osynlig rutaNummer 3/2010

Osynlig ruta

Kvinnofrontens nyhetsbrev har skrivit tidigare om DEJA:s (Delegrationen för jämställdhet i skolan) utredning om läroböcker ur jämställdhetsperspektiv. DEJA har nu kommit ut med flera nya utredningar, bland annat Pojkar och skolan: Ett bakgrunds-dokument om "pojkkrisen" av Michael Kimmel, som behandlar frågan om varför pojkar ofta presterar sämre i skolan än flickor.
   Här berättar Annina Claesson om den rapporten.

Illustration: © Annina Claesson

Illustration av Annina Claesson av flickor och pojkar i skolan, där en säger: Stackars pojkarna....

Pojkkrisen
Osynlig ruta

Det ojas om att pojkars resultat i skolan blir allt sämre. I många ämnen står flickornas betyg över pojkarnas, och det är fler pojkar än flickor som blir underkända, skolkar eller hoppar av skolan. Många föräldrar kan också vittna om att deras söner totalt tappat intresset för utbildning. Fler pojkar än flickor blir också diagnostiserade med beteendeproblem.
Osynlig ruta
  DEJA-utredningen inleds med att konstatera att det är sant att det råder en kris i fråga om kön och utbildning världen över. I många länder innebär den att flickor stängs ute från utbildningssystemen, och bestraffas hårt om de ändå försöker ta sig in i det. Det finns en stor könsklyfta som blir allt tydligare ju högre upp i åldrarna en kommer – pojkar får tillgång till utbildning, flickor får det inte.
Osynlig ruta
  Detta är också synligt i väst, men där gäller det främst högskolorna och universiteten, där kvinnor är stort underrepresenterade, särskilt när det gäller professorer. Könsklyftan i västerländsk utbildning som får mest uppmärksamhet är istället skillnaden mellan pojkars och flickors skolresultat. Detta kallas för en pojkkris, men utredningen vill poängtera att den visserligen existerar, men inte i den bemärkelsen som det oftast talas om.
Osynlig ruta
"Feminiserad undervisning"
Osynlig ruta
Att flickor stängs ute från utbildningen var helt sant även i västvärlden för bara några decennier sedan. Bland den nuvarande åldersgruppen 55-64 år har män högre utbildning än kvinnor i nästan alla västländer. Men bland 25-34-åringarna är läget tvärtom – kvinnor har högre utbildning än män.
Osynlig ruta
  Denna tendens har försökt förklarats på en mängd olika sätt. Bland de vanligaste hör förändringen av arbetssamhället – från ett där industrijobb och andra jobb som inte krävde en högre utbildning kunde ge relativt bra betalt till ett där kunskaper värderas högt. I industrijobb kunde män som hoppat av gymnasiet tjäna mer än kvinnor med eftergymnasiell utbildning. Så är fortfarande fallet på alltför många håll, men nu när utbildning krävs för att få ett välbetalt jobb är det inte lika lätt att klara sig bra på det sättet. Unga män är inte förberedda på detta, menar flera forskare. "Det som gör det till en kris är att den traditionella sysselsättningen för män går förlorad", menar en av dem – och ignorerar att trots detta tjänar fortfarande män mer än kvinnor.
Osynlig ruta
  Andra förklaringar kan vara att eftersom det numera finns fler kvinnliga lärare än manliga lärare uppmuntras inte pojkarna till engagemang genom manliga förebilder. "Dagens kvinnliga lärare har skolats utifrån en feministisk dogm som gör att de motsätter sig tanken på att pojkar måste undervisas på ett annat sätt", teoriserar en observatör. Många påstår att undervisningen har "feminiserats" i och med flickornas intåg. Den tvingar stackars testosteronstinna, vilda pojkar att sitta still och läsa och skriva och därmed lär dem att nedvärdera deras naturliga behov som pojkar. Andra menar att det innebär en oerhörd stress att prestera när det motsatta könet finns där som sexuell distraktion. Enkönade skolor är enda lösningen, är slutsatsen.
Osynlig ruta
  Intressant att bemärka att när flickorna hade sämre resultat än pojkar i skolan sades det bero på att de var mindre intelligenta, men när pojkar har sämre resultat så beror det på brister hos skolan...
Osynlig ruta
Maskulinitetens hinder
Osynlig ruta
Och ändå skulle många skratta en rakt i ansiktet om en sa att skolan bara välkomnar flickor. Känt är det ju att flickor tillåts mycket mindre utrymme för att tala och ta plats på, att undervisningen nästan enbart fokuserar på män, och att flickor ständigt utsätts för verbalt, fysiskt och sexuellt våld utan att personalen ingriper. Att säga att skolan nonchalerar pojkar kan uppfattas som en grov förolämpning.
Osynlig ruta
Men det är sant att det finns käppar i hjulen för pojkars studier – och de är det maskulina idealet. Det omfattar inte intresse för studier. Det är omanligt. Utredningen citerar psykologen Robert Brannons fastslagning av fyra grundregler i maskuliniteten:
Osynlig ruta

1. No Sissy Stuff (var inte feminin) – man får aldrig
göra något som ens i närheten påminner om kvinnlighet.
Osynlig ruta
2. Be a Big Wheel (vara en höjdare)– rikedom, makt och status är tecken på manlighet.
Osynlig ruta
3. Be a Sturdy Oak (vara "en präktig ek", dvs. vara
oberoende och endast förlita sig på sig själv)– det som gör en man till man är att han är tillförlitlig i en kris, och det som gör en man tillförlitlig i en kris är att han liknar ett själlöst objekt.
Osynlig ruta
4. Give em Hell! (Ge dem vad de tål!)– utstråla
mod och aggression.
Osynlig ruta

  Förstås är det viktigt att poängtera att idéerna om manlighet förändras beroende på tid och plats.
Osynlig ruta
  I tonåren blir dessa regler oerhört tydliga. En brukar kunna se att tonårsflickor förlorar sin röst under tonårstiden – de blir tillbakadragna efter att ha lärt sig att samhället inte vill ge dem någon plats – medan pojkar finner sin röst, eftersom de blivit vana vid att världen tillhör dem. Dock är den oärlig, oavbrutet skrytande om ett ideal de omöjligen kan uppfylla i verkligheten.
Osynlig ruta
  Pojkar tilldelas snäva områden att röra sig i för att räknas som manliga. Detta märks i elevers uppfattning av skolämnen. I ämnen som matematik och naturvetenskap stöts flickor bort, och pojkarna nedvärderar ämnen som språk och litteratur. Detta följer det patriarkala systemet att klassa det flickor och kvinnor håller på med som mindre värt än det pojkar och män håller på med. Men pojkarna i skolan hamnar då i en fälla då de inte tillåts tycka om ett stort antal ämnen, och deras resultat blir lidande. Då är det bekvämt att klassa alla studier som omanliga.
Osynlig ruta
  I uppdelningen av manliga och kvinnliga ämnen märks också de psykologiska effekter ett patriarkat kan få. När pojkarna tillfrågas om varför de tycker om matematik brukar de svara att det är för att det finns så tydliga regler och svaren antingen är rätt eller fel – inte som i modersmålsundervisning, där det inte finns några svar i facit utan bara ens egna tolkningar gäller. Av samma anledningar brukar flickor tycka om modersmål. Kanske för att flickor får nog av alla regler patriarkatet sätter upp för dem?
Osynlig ruta
Därför behövs en jämställd skola!!
Osynlig ruta
Så problemet är inte att skolan har feminiserats. Problemet är att barn indoktrineras i deras roller i ett kvinnoförtryckande samhälle, och att skolan inte arbetar för att motverka det.
Osynlig ruta
  Aspekter som etnicitet och klass har lika stor betydelse som kön när betygen ska delas ut. Det visar att den sanna krisen i skolan är att den inte behandlar alla lika. Den sanna krisen i skolan är att barn och ungdomar inte tillåts bilda en fri identitet och leva i ett utbildningssystem som inte stoppar dem i fack eller låter diskriminering vara en del av det dagliga schemat. Därför behövs en jämställd skola nu!

Annina Claesson

Illustration: © Annina Claesson
Osynlig ruta
Allt material där inte annat anges:
© Kvinnofronten

Röd pil - gå till sidans topp

Osynlig ruta Kvinnofrontens nyhetsbrev - puffrad

Osynlig ruta
Bli medlem!
Osynlig ruta
Som medlem i Kvinnofronten får du nyhetsbrevet direkt hem i brevlådan!
Osynlig ruta
Läs mer HÄR!
Osynlig ruta

Osynlig ruta
Osynlig ruta
Kvinnofrontens adress

© Kvinnofronten 2006-2024