Kvinnofrontens Nyhetsbrev - logga
Osynlig ruta
Datum

Söndagen den 22 december 2024

Osynlig ruta
Osynlig ruta Meny

Det som publiceras här är ett utdrag ur Kvinnofrontens nyhetsbrev för medlemmar:
"Ordet är ditt, syster!". Allt detta har med andra ord redan publicerats i pappersform.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  HEM

Osynlig ruta

  Artiklar

Osynlig ruta

  Tillförlitliga Tilda

Osynlig ruta

  Notiser

Osynlig ruta

  Citatet

Osynlig ruta

  Smått och gott

Osynlig ruta

  GAMLA nummer

Osynlig ruta
Osynlig ruta

Osynlig ruta
Osynlig rutaNummer 4/2015

Osynlig ruta
Porträttfoton av DO-medarbetarna Eva Nikell, Marie Nordström och Johanna Kumlin samt Diskrimineringsombudsmannen själv: Agneta Broberg

DO-medarbetarna Eva Nikell, Marie Nordström och Johanna Kumlin samt Diskrimineringsombudsmannen själv: Agneta Broberg. Foto: Jenny Jarnstedt & Unn Tiba.
Osynlig ruta

Kvinnoorganisationerna i Sverige var i slutet av september inbjudna till Diskrimineringsombudsmannen för en ”DO- dialog om arbetet för jämställdhet, mot könsdiskriminering”. Amin Wikman och Fotini Gerani var där från Kvinnofronten.

På besök hos DO

Anfang: Inbjudna till mötet var olika kvinnoorganisationer, bland annat Kvinnofronten, Fredrika Bremerförbundet, Riffi, Operation 1325, KSAN, Sapmi, Sveriges Kvinnolobby, Crossing Borders, Interfem och Varken Hora eller Kuvad. Mötet började med att alla organisationer presenterade sig.
Osynlig ruta
  Eva Nikell från Utvecklingsenheten på DO inledde sedan mötet och pratade om intersektionellt jämställdhetsarbete. DO har sex dialogmöten per år utifrån de sju diskrimineringsgrunderna: etnisk tillhörighet, kön, ålder, religion/trosuppfattning, sexuell läggning och funktionsnedsättning.

Diagram Etnisk tillhörighet: 601, Funktionsnedsättning: 461, Ålder: 269, Kön: 250, Religion/Trosuppfattning: 119, Föräldraledighet: 52, Sexuell läggning: 32, Könsidentitet/Könsuttryck: 26.

  Dagens möte handlade om löner och kön. Eva Nikell berättade att anmälningarna till DO har ökat. 2014 kom 52 procent av anmälningar från män och 44 procent från kvinnor. Det anmärkningsvärda är att av de 44 procent som anmäls av kvinnor rör endast 14 procent diskrimineringsgrunden kön. För första gången får DO fler anmälningar om åldersdiskriminering än könsdiskriminering.

Diagram över Anmälningar till Diskrimineringsombudsmannen 2012 Kvinnor 49%, Män 50%, Ej angivet: 1%. 2013 Kvinnor: 50%, Män: 48%, Ej angivet: 2%. 2014 Kvinnor:44%, Män:52%, Ej angivet: 4%

  Den vanligaste diskrimineringsgrunden som anmäls till DO är etnisk tillhörighet, följt av funktionsnedsättning respektive ålder. Kön kommer först på fjärde plats.
Osynlig ruta
”Jämställdhet” döljer kvinnoförtryck
Osynlig ruta
Det låga antalet anmälningar på grund av kön kan vara en konsekvens av jämställdhetsideologin, som ju i praktiken osynliggör maktordningen mellan män och kvinnor och internaliseringen/normalise- ringen av kvinnoförtrycket. Vi från Kvinnofronten poängterade vikten av en könsmaktsanalys när det gäller diskrimineringsgrunder och DO:s arbete.
Osynlig ruta
  Marie Nordström från Processenheten redovisade sedan tre aktuella domar. Den ena gällde diskriminering på grund av tro, den andra utifrån kön och det tredje på grund av ålder.
Osynlig ruta
  Fallet som avsåg tro/religion handlade om en läkare som vägrat utföra behandling på grund av att den kvinnliga patienten inte ville hälsa på den manliga läkaren genom handslag. Fallet som avsåg diskriminering på grund av ålder handlade om en man som inte fick arbeta kvar som busschaufför efter att ha fyllt 70 år. Det tredje fallet gällde en kvinnlig student som utsattes för grova upprepade sexuella trakasserier under mer än ett halvår på hennes arbetsplats/ skola.
Osynlig ruta
Skillnad i skadestånd
Osynlig ruta
I alla tre fall dömdes till målsägandes fördel. Men då det gällde skadestånd var skillnaden enorm. Diskrimineringsgrunderna tro och ålder gav betydligt högre skadestånd än diskrimineringsgrunden kön. Vi från Kvinnofronten var de enda som reagerade starkt på att grova sexuella trakasserier under lång tid dömdes till lägst skadestånd och att det dessutom inte polisanmäldes.
Osynlig ruta
  Dessa domar är talande exempel på hur könsdiskriminering kopplat till sexuellt våld mot kvinnor bagatelliseras och normaliseras. Det kan förmodligen också förklara varför vi kvinnor drar oss för att anmäla på grund av kön.
Osynlig ruta
  Johanna Kumlin, från Analysenheten berättade om sitt arbete med ”Analys av arbetsgivares arbete med att främja jämställda löner”.
Osynlig ruta
  Analysen handlar om hur arbetsgivarna jobbar för att motverka löneskillnader mellan kvinnor och män, och hur de förklarar löneskillnader (läs: mäns högre löner). Analysen omfattar alla landsting och regioner i Sverige och 100 privata arbetsgivare med mellan 150 och 499 anställda.
Osynlig ruta
  Johanna Kumlin berättade att analysen ännu inte klar, men att några förklaringsmodeller som framkommit hos arbetsgivarna (till mäns högre löner) är individuella skillnader i:
1. kvalifikationer/meriter,
2. arbetsuppgifter (ansvar – positioner),
3. prestation,
4. social kompetens,
5. ålder/erfarenhet.

Osynlig ruta
  Diskussion följde om vad som måste ske för en rättvis lönesättning och för att att kvinnor inte ska diskrimineras på grund av kön.
Osynlig ruta
  Vi från Kvinnofronten lyfte fram kollektiv lönesättning som en åtgärd, eftersom tolkning och tillvägagångssätt vid individuell lönesättning så uppenbart gynnar män.
Osynlig ruta
  Vi gick därifrån riktigt upprörda över den unga kvinnans öde och kände än mer att ett könsmaktsperspektiv är A och O i allt jämställdhetsarbete – och att Kvinnofronten behövs mer än nånsin, överallt!!

Fotini Gerani & Amin Wikman
Osynlig ruta

Citat: Dessa domar är talande exempel på hur könsdiskriminering kopplat till sexuellt våld mot kvinnor bagatelliseras och normaliseras.

Allt material där inte annat anges:
© Kvinnofronten

Röd pil - gå till sidans topp

Osynlig ruta Kvinnofrontens nyhetsbrev - puffrad

Osynlig ruta
Bli medlem!
Osynlig ruta
Som medlem i Kvinnofronten får du nyhetsbrevet direkt hem i brevlådan!
Osynlig ruta
Läs mer HÄR!
Osynlig ruta

Osynlig ruta
Osynlig ruta
Kvinnofrontens adress

© Kvinnofronten 2006-2024