Kvinnofrontens Nyhetsbrev - logga
Osynlig ruta
Datum

Söndagen den 22 december 2024

Osynlig ruta
Osynlig ruta Meny

Det som publiceras här är ett utdrag ur Kvinnofrontens nyhetsbrev för medlemmar:
"Ordet är ditt, syster!". Allt detta har med andra ord redan publicerats i pappersform.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  HEM

Osynlig ruta

  Artiklar

Osynlig ruta

  Tillförlitliga Tilda

Osynlig ruta

  Notiser

Osynlig ruta

  Citatet

Osynlig ruta

  Smått och gott

Osynlig ruta

  GAMLA nummer

Osynlig ruta
Osynlig ruta

Osynlig ruta
Osynlig rutaNummer 2/2013

Osynlig ruta
Städpersonal med städredskap
Foto: CC/UM Health System

Osynlig ruta
Spännande fakta i sammandrag

Arbetsmiljöverket har ett uppdrag som innebär att de fram till 2015 ska studera kvinnors arbetsmiljö. Hittills har de publicerat flera rapporter inom ramen för det uppdraget. Gerda Christenson har läst några av dem som har kommit hittills.
Osynlig ruta

Hör du till alla som gått på myten om att Sverige ändå är ett så jämställt land? I så fall blir du kanske förvånad över att få veta att Sverige faktiskt har Europas näst mest könsuppdelade arbetsmarknad.
Osynlig ruta
  Precis motsatsen till jämställt, alltså – näst sämst på jämställdhet när det gäller den grejen. Endast Finland är värre. Det och mycket annat kan du få veta om du läser Arbetsmiljöverkets rapporter i deras satsning om kön och arbets- marknad.
Osynlig ruta
Gränslöshet
Osynlig ruta
Rapporten Under luppen – genusperspektiv på arbetsmiljö och arbetsorganisation av Annika Vänje, som Arbetsmiljöverket givit ut nu i vår, är en sammanställning av massor av forskning. Jättespännande.
Osynlig ruta
  Till exempel tar hon upp det här en brukar få höra om att kvinnor är sämre på att sätta gränser på jobbet. Eller som hon lite krångligt uttrycker det:
Osynlig ruta
  Kvinnor tenderar även att ha en gränslöshet mellan sig själva som individer och den arbetsorganisation de verkar i, vilket i kombination med en social underordning bland annat kan leda till att kvinnor i högre grad tenderar att skuldbelägga sig själva än vad män gör.
Osynlig ruta
  Och så blir vi sjuka av det. Men istället för att fortsätta skuldbelägga kvinnor för den gränslösheten, visar hon på forskning om hur själva arbetsorganisationen inom typiska kvinnojobb förutsätter gränslöshet.
Osynlig ruta
Osynligt arbete
Osynlig ruta
Arbetslivet har på senare år allt mer inriktats på "effektivisering" med "resultatfokus". Det finns forskning som visar att för att arbetsplatserna ändå ska fungera, så förlitar sig organisationen på "individers emotionella och osynliga arbete".
Osynlig ruta
  Det betyder att det som står i arbetsbeskrivningen – och som du får lön för – inte täcker det som du förväntas göra.
Osynlig ruta
  Det osynliga, men förväntade, jobbet delar forskare in i tre delar: bakgrundsarbete, empatiskt arbete och emotionellt arbete.
Osynlig ruta
  Det emotionella handlar bland annat om vad de kallar relationsarbete. De visar att det vård- och omsorgsarbete som utförs av biträden, undersköterskor och sjuksköterskor inte bara är fysiskt tungt jobb, utan också emotionellt tungt.
Osynlig ruta
  Vårdpersonalen förväntas kunna hantera att de använder sina egna kroppar i kontakten med patienternas kroppar. De förväntas hantera att arbetet även innehåller "fysisk kontakt med patienter inom tabubelagda intima områden, det vill säga utanför vad som är passande enligt den sociala normen".
Osynlig ruta
  Vårdpersonalen förväntas hantera sina egna och i viss mån patienternas känslor inför det. Dessutom förväntas de kunna styra sina känslor inför allt annat i relationerna, och inte låta sig påverkas av kön, klass och andra "intersektionaliteter" (som forskarna kallar det).
Osynlig ruta
  Det osynliga emotionella arbetet ses inte som den del av arbetet som det är, men ju mer nedskärningar, desto viktigare blir det att arbetstagaren engagerar sig med sitt emotionella arbete för att jobbet ska fungera.
Osynlig ruta
  "En form av gränslöshet uppstår därmed mellan betalt och obetalt arbete samt individens offentliga och privata identitet."
Osynlig ruta
  Så nästa gång du tänker att det är dig det är fel på, försök istället tänka att det är arbetsorganisationens inbyggda kvinnoförtryck!
Osynlig ruta
Starka kvinnor
Osynlig ruta
Det fanns en massa annat intressant i just den rapporten. Bland annat om kvinnors och mäns fysiska styrka. Det är svårt att mäta skillnader när vi enligt könsnormerna tränar upp olika delar av kroppen. Hur ska vi kunna veta hur stora de fysiska skillnaderna

Två tjejer i löptävling
    Foto: CC/Sébastien Barré

mellan könen faktiskt är, om vi inte kan veta vad vi skulle klara om vi tränat just en viss sak mer?
Osynlig ruta
  Ett exempel som det finns forskning om är maraton och hur kvinnors respektive mäns olika rekordtider har förändrats.
Osynlig ruta
  Fram till 1960-talet, då få kvinnor sprang maraton, var kvinnors rekordtider på drygt 3 timmar, medan mäns var på cirka 2 timmar och 10 minuter. Men till 2012 hade kvinnor förbättrat sin tid med en timme, medan män bara lyckats bli 5 minuter

snabbare. Plötsligt var skillnaden inte mer drygt 10 minuter. Slutsats: de biologiska könsskillnaderna var plötsligt inte så stora längre = det handlade inte bara om biologi.
Osynlig ruta
Högre krav på kvinnor
Osynlig ruta
Tillbaka till arbetsmiljön. Det är så mycket som påverkar kvinnors arbetssituation och sjukdom, även saker som är utanför själva arbetet.
Osynlig ruta
  Forskare har konstaterat att några klara skillnaderna mellan könen är:
Osynlig ruta

kvinnors arbetssituation är mer tidspressad och innehåller fler hinder i det vardagliga arbetet.
Osynlig ruta
kvinnor har längre restid och har högre krav på närvaro i arbetet.
Osynlig ruta
kvinnor har sämre "psykosocial arbetsmiljö och karriärutveckling".
Osynlig ruta
kvinnor har större ansvar för att familj och hem fungerar och lägger ner mer tid per vecka på obetalt arbete i hemmet.
Osynlig ruta
kvinnor har mindre tid till egen fritid och avkoppling.
Osynlig ruta

På plussidan fanns att:
Osynlig ruta

kvinnor har ett större socialt nätverk än män, och större inflytande över när hemarbetet ska utföras.
Osynlig ruta

Osynlig ruta
Män är mer nöjda
Osynlig ruta
Även den psykiska hälsan är undersökt på olika sätt, och i rapporten redovisar de bland annat en undersökning i Östergötland, där en femtedel av alla arbetande uppgav att de mådde dåligt psykiskt.

Kvinna som städar en sjukhussal
Foto: CC/Sodexo Sverige

Osynlig ruta
  "Av de som ansåg sig glada, harmoniska och fulla av energi var de flesta män. Motsatsen, det vill säga rapporteringar om trötthet och ledsenhet, kom från en majoritet av kvinnor."
Osynlig ruta
  Ett klart problem för kvinnors välmående på jobbet var att kvinnor ofta inte ses som "självklara kompetensbärare" av omgivningen. Och om du inte får bekräftat att du gör ett bra jobb, kan det vara svårt att själv känna det så.
Osynlig ruta
  Tidigare forskning har visat "att män tenderar att överskatta och kvinnor att underskatta sitt kunnande i arbetslivet". Alltså borde kvinnor hela tiden få massor av beröm på våra jobb, för att få oss att fatta att vi är mycket mer kompetenta än vi tror!
Osynlig ruta
Skapa manlighet
Osynlig ruta
Ett annat intressant kapitel handlade om "exkludering och inkludering" på arbetsplatserna, sett utifrån kön.
Osynlig ruta
  Där redovisades bland annat ny spännande forskning som pekade mot att medelklassmäns ovilja att dela på föräldraledigheten inte bara handlar om ekonomiska villkor utan också om maskulinitetsbyggande och stärkande av den egna självkänslan.
Osynlig ruta

Osynlig ruta
Arbetsmarknad
Osynlig ruta
Drygt 2 miljoner kvinnor i Sverige yrkesarbetar.
Osynlig ruta
Sverige har Europas näst mest könsuppdelade arbetsmarknad.
Osynlig ruta
De vanligaste jobben för kvinnor finns inom utbildning. Näst vanligast är omsorg och sociala tjänster.
Osynlig ruta
Arbetsmiljö
Osynlig ruta
Kvinnor har mer sjukfrånvaro än män.
Osynlig ruta
Fler kvinnor än män måste sluta sitt arbetsliv i förtid på grund av hälsoskäl.
Osynlig ruta
Kvinnor anmäler fler arbetsskador än män.
Osynlig ruta
Kvinnor anmäler fler arbetssjukdomar än män. Den vanligaste är belastningsskador.
Osynlig ruta
Större arbetsolyckor är det enda område där det är fler män som anmäler. De gör sig illa på maskiner, verktyg och transportutrustning, medan kvinnor råkar ut för fallolyckor.
Osynlig ruta
Kvinnor skadar oftast höft, ben och fötter, medan män skadar händer.
Osynlig ruta
Omsorg
Osynlig ruta
Under de senaste tio åren har var fjärde plats inom äldreomsorgen försvunnit.
Osynlig ruta
Cirka 400 000 personer ger dagligen omsorg åt en anhörig. 100 000 av dem har gått ner i arbetstid för att göra det.
Osynlig ruta
De flesta av dem är kvinnor.
Osynlig ruta
På ålderns höst
Osynlig ruta
Varannan kvinna som går i pension idag tvingas leva på garantipension = mellan 4.900 och 5.500 kronor i månaden (efter skatt).
Osynlig ruta
Mellan 1980–2000 ökade livslängden betydligt för män med låg utbildning och låg inkomst. Motsvarande gällde inte kvinnor i samma situation.
Osynlig ruta

  För att höra hemma i arbetsgemenskapen ska du visa att du är "man". Det anses manligt att vara tävlingsinriktad och att hålla ett högt tempo. Att göra traditionell karriär blir också ett sätt att visa sin manlighet och därför är många män villiga att arbeta långa dagar och resa mycket. Sånt som familj anses inte ha med jobbet att göra. Genom att ställa upp på manlighetsnormen får en man bekräftelse både som kompetent arbetare och som man, och det stärker självkänslan.
Osynlig ruta
Sjuknärvaro
Osynlig ruta
Jag måste också ta upp något av det som står om sjuknärvaro, ett begrepp som nu verkar ha blivit helt vedertaget.
Osynlig ruta
  Rapporten problematiserar hur en ska mäta hälsa. Idag mäts den oftast utifrån sjukfrånvaro. Men ju mer försämrad anställningstrygghet, försämrad sjukförsäkring, ökad övertid med mera, desto mer går vi till jobbet även när vi är sjuka. Det är vanligt att vi går till jobbet trots "rygg- och nackproblem samt utmattningstendenser". Det är alltså just sånt som kvinnor sen blir långtidssjukskrivna för.
Osynlig ruta
  Rapporten innehåller dessutom en del förslag på vad en kan göra åt allt det här, men det får jag skriva om en annan gång!
Osynlig ruta
Utbredda brister på kvinnoarbetsplatser
Osynlig ruta
Avslutningsvis vill jag bara ta upp nåt litet från en annan av rapporterna: Rapport 2013:07 –Nationell tillsyn 2012 – Ergonomi i kvinnors arbetsliv.
Osynlig ruta
  Hösten 2012 och våren 2013 har Arbetsmiljöverkets inspektörer besökt 717 företag och organisationer "där manuell hantering eller repetitivt arbete förekommer".

  Det var alltså i förebyggande syfte. Många skador kan ju undvikas, om folk är medvetna om arbetsmiljön.
Osynlig ruta
  Det visade sig att på 7 av 10 ställen var arbetsmiljön inte alls bra.
Osynlig ruta
  I arbetet upprepades liknande rörelser "om och om igen. Ofta med med ett högt arbetstempo. Det man hanterar behöver knappt väga något alls. Kvinnor är överepresenterade i det monotona, repetitiva arbetet där risken för besvär i muskler och leder är betydande. Kvinnor tycks också oftare stanna kvar i dessa arbeten medan män flyttar vidare till andra arbetsuppgifter.
Osynlig ruta
  Det kan räcka med armarnas tyngd för att muskler och leder belastas på ett ogynnsamt sätt.
Osynlig ruta
  Ett repetitivt arbete kan likaväl som ett tungt arbete leda till belastningsskador i muskler, senor och leder."

Osynlig ruta
  Det positiva var att företagen hade skärpt sig när inspektörerna återkom nu i år.
Osynlig ruta
  Arbetsmiljöverkets satsning på kvinnor ska fortsätta till och med 2015, så jag ser fram emot fler rapporter om kvinnors arbetsplatser.
Osynlig ruta

Gerda Christenson
Osynlig ruta

Osynlig ruta
Det är fler kvinnor än män som tvingas sluta sitt arbetsliv i förtid på grund av hälsoskäl. Du har då inte "bara" fått en sjukdom som kanske har uppstått just av din taskiga arbetssituation, utan som en följd av det måste du dessutom acceptera både en lägre pension och en ekonomiskt svår och otrygg ålderdom. Det är en del av kvinnoförtrycket som det alltför sällan pratas om.
Osynlig ruta

Allt material där inte annat anges:
© Kvinnofronten

Röd pil - gå till sidans topp

Osynlig ruta Kvinnofrontens nyhetsbrev - puffrad

Osynlig ruta
Bli medlem!
Osynlig ruta
Som medlem i Kvinnofronten får du nyhetsbrevet direkt hem i brevlådan!
Osynlig ruta
Läs mer HÄR!
Osynlig ruta

Osynlig ruta
Osynlig ruta
Kvinnofrontens adress

© Kvinnofronten 2006-2024