Kvinnofrontens Nyhetsbrev - logga
Osynlig ruta
Datum

Torsdagen den 21 november 2024

Osynlig ruta
Osynlig ruta Meny

Det som publiceras här är ett utdrag ur Kvinnofrontens nyhetsbrev för medlemmar:
"Ordet är ditt, syster!". Allt detta har med andra ord redan publicerats i pappersform.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  HEM

Osynlig ruta

  Artiklar

Osynlig ruta

  Tillförlitliga Tilda

Osynlig ruta

  Notiser

Osynlig ruta

  Citatet

Osynlig ruta

  Smått och gott

Osynlig ruta

  GAMLA nummer

Osynlig ruta
Osynlig ruta

Osynlig ruta
Osynlig rutaNummer 4/2015

Osynlig ruta

Osynlig ruta
Nyhetsbrevsredaktionens Ellinor Romin har kollat på det senaste årets alla böcker, serier, sommarprat, filmer och musikaler om mens och funderar kring varför mens är tabu.

Rubrik: Nu pratar vi om MENS!

I höst släpptes videobloggaren Clara Henrys bok ”Ja, jag har mens, hurså?”, och kön på bokmässan blev den längsta genom tiderna.
Osynlig ruta
Omslag till boken Ja, jag har mens, hurså? av Clara Henry  I boken går hon igenom i princip allt som har med mens att göra; olika termer, mensens historia, varför vi har mens … men detta är inte ett nytt ämne, för vare sig Henry eller omvärlden. Många av Henrys videor handlar om mens, och i sitt sommarprat tidigare i år berättade hon att hon redan efter den första av dessa började kallas för mens-Clara.
Osynlig ruta
  På det temat har hon fortsatt, till mångas glädje och andras förtret. Clara Henry är dock inte ensam, eller överhuvudtaget först, med att tala om och skapa kultur av ämnet mens.
Osynlig ruta
Liv Strömquist pratade mens
Osynlig ruta
2013 påbörjade serietecknaren Liv Strömquist arbetet med en serie vid namn Blood Mountain. Serien inspirerade henne till att i sitt sommarprat samma år näst intill uteslutande tala om mensens tabu och historia.
Osynlig ruta
  Sommarpratet blev ett slags startskott, och sedan dess tycks mensen på något sätt alltid vara aktuell i kulturvärlden.
Osynlig ruta
Omslag till boken "Kvinnor ritar bara serier om mens"  2014 släpptes seriealbumet ”Kvinnor ritar bara serier om mens”, och dess titel är ett direkt citat av en manlig serietecknare Strömquist berättar om i sommarpratet. Albumet är en antologi med serier om mens, ritade av olika kvinnor, och har blivit en stor succé.
Osynlig ruta
  Tidigare i år, 2015, fick Strömquist sällskap i att tala om ämnet i sitt sommarprat. Clara Henry nämnde sin erfarenhet av ämnet, och musikern Annika Norlin tillägnade hela sitt åt fenomenet PMS.
Osynlig ruta
  ”PMS är privat av fel anledning och det är att vi förknippar det med kvinnokroppen fast på ett osexigt sätt ... Tyvärr för er finns det inget jag är så intresserad av att prata om som saker man inte ’ska’ prata om.”
Osynlig ruta
  Kanske är det just på grund av vad Norlin säger ovan, som mensen så sällan pratas om. Kvinnokroppen ska vara vacker och fräsch, men mens ses av många som smutsigt och äckligt. Kvinnan ska vara lugn och omhändertagande, men med PMS blir hon hysterisk och ohanterlig. Kvinnan finns till för mannen, men ingen man vill veta av den äckliga mensen, och därför lär vi oss att dölja den, in i det sista, för andra och allra helst oss själva. Tamponger och bindor ska skötas diskret, för ingen ska få veta att vi har mens, och tjejtidningar lär oss olika uttryck (”Lingonvecka”, ”Tant röd”, ”Kommunistvecka” …) utan att vi ska behöva ta m-ordet i mun.
Osynlig ruta
  Explosionen av mens (inte bokstavligen) bidrar alltså till en ökad diskussion och normalisering av ämnet.
Osynlig ruta
Mens-tabu
Osynlig ruta
Alla är dock inte glada över denna frigörelse. Journalisten Margit Richert menar att det inte är någon idé att bryta något tabu, eftersom tabut inte existerar – åtminstone inte efter tonåren. I en krönika från oktober i Svenska Dagbladet skriver hon:
Osynlig ruta
  ”Att bryta tabut kring det månatliga blodet är fullkomligt luxuöst i sin meningslöshet. För den som inte fastnat i tonårens permanenta skamtillstånd är det hela mest ett bökigt, men ofrånkomligt, kladd.”
Osynlig ruta
  Tabut kring mensen upphör alltså med åldern! Så fantastiskt. Kanske är det bara undertecknad, som var 18 år när Liv Strömquist höll sitt sommarprat, som inte kan säga hur det är att vara i slutet av tonåren utan ekot av Strömquists sommarprat omkring sig.
Osynlig ruta
  Någonting jag dock kan säga är detta: det är aldrig meningslöst att bryta tabun, oavsett vilken åldersgrupp det riktar sig mot. Oavsett om det ”permanenta skamtillståndet” upphör efter tonåren – varför ska det överhuvudtaget finnas där till att börja med? Varför ska unga livmoderbärare påbörja sin mens-debut genom att lära sig oskyldiga röda synonymer?
Osynlig ruta
  En annan fråga: om tabut kring mensen upphör efter tonåren, varför har jag äldre släktingar som fortfarande inte kan prata om saken utan att viska? Och är inte tjejtidningar, med alla dessa tips om hur vi bäst döljer mensen, skrivna av vuxna personer? Är inte reklamerna för bindor och tamponger, som konstant påstår att deras produkt är den bästa för att sköta mensen diskret, skapade av vuxna människor? Om tabut kring mens inte finns, varför uppmuntrar samhället oss att dölja den, oavsett vår ålder?
Osynlig ruta
Mensen är vår
Osynlig ruta
Därför är det viktigt att kulturvärlden tagit mensen till sitt förfogande, och inte längre låter den gömma sig. De senaste två åren har serier, sommarprat, filmer och musikaler (ja, Mens the musical spelas för närvarande i Stockholm) dykt upp, och alla förklarar, driver med och sjunger om ämnet Mens. Oavsett om vi gör det för tonåringar eller vuxna, måste vi våga prata om mensen. Vi måste våga skämta om den, men också diskutera den. Våga förstå vad PMS egentligen innebär, våga rita och läsa serier om mens, våga erkänna för oss själva och varandra att vi har mens. Tabut kring mens grundar sig, trots allt, i kvinnoförtryck. När vi tar tillbaka den, är den bara vår, och ingen kan använda den emot oss genom att säga ”Vadå, har du mens eller?

Ellinor Romin
Osynlig ruta


Allt material där inte annat anges:
© Kvinnofronten

Röd pil - gå till sidans topp

Osynlig ruta Kvinnofrontens nyhetsbrev - puffrad

Osynlig ruta
Bli medlem!
Osynlig ruta
Som medlem i Kvinnofronten får du nyhetsbrevet direkt hem i brevlådan!
Osynlig ruta
Läs mer HÄR!
Osynlig ruta

Osynlig ruta
Osynlig ruta
Kvinnofrontens adress

© Kvinnofronten 2006-2024