Bakgrundspapper uppe

«  Tillbaka

Bildcollage med foton från konferensen: de olika salarna, kvinnor som pratar i pauserna, en kvinna som håller tal, unga tjejer som håller upp skyltar om att de kan prata olika språk för att hjälpa deltagarna till rätt, och ett foto på IWSA:s ordförande Carrie Chapman Catt
Rubrik: 6:e Internationella rösträttskonferensen, Stockholm 1911

Den 6:e internationella rösträttskonferensen som IWSA organiserade hölls i Stockholm 12-17 juni 1911. I praktiken var det förstås LKPR, Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt, som arrangerade konferensen, eller kongressen, som den också kallades. LKPR:s skickligaste organisatör, Signe Bergman, fick i uppdrag att ansvara för det hela. Till sin hjälp hade hon en hel kongresskommitté av svenska rösträttskvinnor.Omslag till ingressinbjudan, med IWSAs sol och en bild från Stockholm i mitten
Osynlig ruta
  Deltagarna kom från 22 länder och representerade fyra världsdelar. Kongressen höll till i Grand Hotels festvåning som var dekorerad i gult och vitt och med stora blomsteranordningar.
Osynlig ruta
  Carrie Chapman Catt, ordförande i IWSA, reste till Stockholm från USA, med nedslag i Köpenhamn och Oslo på vägen hit och i bland annat London på vägen tillbaka. All tid togs till vara! Det var också Carrie Chapman Catt som höll invigningstalet på Grand Hotel på måndagsmorgonen.
Osynlig ruta
IWSA:s stora gula standar med solen och ordet "Justice" (Rättvisa) i mittenDen formella öppningen av rösträttskongressen hölls på eftermiddagen på Musikaliska Akademien. Där fick deltagarna lyssna till en rösträttsmarsch som Elfrida Andrée hade komponerat speciellt till kongressen, och den sjöngs av Elsa Stenhammars damkör. Samtidigt togs de svenska kvinnornas gåva in i salen – det då nyskapade internationella standaret. När sången tystat överlämnades standaret till Carrie Chapman Catt av Anna Kleman. Det hade just sytts klart av Handarbetets Vänner, och var bekostat av Lotten von Kraemer.
Osynlig ruta
  I tidningen Dagny beskrevs standaret så här:

"Det är på Liciums ateljé, som arbetet utförts efter
Eivor Hedvalls ritning. Baneret, som utgöres af hvit sidendamast och är två meter högt och en meter bredt, är broderadt på båda sidor. Framsidan är rikt utförd i guld och silfver samt i olika toner af gult silke, från guldgult till orange. Orden upptill: International Woman Suffrage Alliance, äro utförda i höga guldbokstäfver."
Osynlig ruta

Foto av en dam i hatt och handväska som sitter och pratar med Selma Lagerlöf, som lyssnar. Selma är iförd en stor tjusig hatt och de sitter utomhusPå dagarna pågick kongressen på Grand Hotel och på kvällarna och ibland även eftermiddagarna ordnades en mängd fester och möten på olika håll. Bland annat hölls en "medborgarmiddag" på Hasselbacken och tillställningar på Skansen och på Operan. På Operan var Selma Lagerlöfs tal det mest uppskattade. Just då var hon särskilt aktuell, som den första kvinnan i världen som fått Nobelpriset i litteratur bara två år tidigare.
Osynlig ruta
Bilden till vänster: Selma Lagerlöf i ett paussamtal.
Osynlig ruta
  Bland alla kända talare i övrigt fanns bland annat också Anita Augspurg från Tyskland och Rosika Schwimmer från Ungern. Dessutom höll den amerikanska prästen Anna Howard Shaw av någon outgrundlig anledning en predikan i Gustav Vasa kyrka – svenska kyrkan accepterade ju inte kvinnor som präster då, men hon blev på så sätt den första kvinna att som präst predika i en svensk kyrka. Allt bevakades stort i medierna.

Bildcollage av foton på utomhusaktivitet med mat , en häst-och-vagn-parad och en interiörbild från sekretariatet. Bredvid är IWSA:s brosch med Fri Justitia med sin vågskäl i guld och ett filigranarbete runt om med stenar i rött, grönt och vitt

  En solig eftermiddag arrangerades en vagnpromenad, där ett 80-tal ekipage prydda med rösträttsflaggor gick runt i staden, ut på Djurgården och tillbaka igen till Grand Hotel.
Osynlig ruta
  Avslutningsmiddagen hölls i Saltsjöbaden. Ellen Kleman beskrev den i tidningen Dagny: "Det härligaste väder gynnade den vackra festen, som efter middagen fortsattes ute med tal och ovationer." ... "Hemfärden i den ljusa sommarnatten, med tre förhyrda ångare, var stämningsfullt vacker."
Osynlig ruta
  Efter att kongressen hade avslutats kunde deltagarna fortsätta upplevelserna genom utfärder till Gripsholm, Uppsala, Visby och till och med en färd till Lappland.
Osynlig ruta
IWSA:s runda symbol med Fru Justitia med sin vågskol, en soluppgång i bakgrunden och orden JUS SUF FRA GII omkringDet låter kanske mest som meningslösa uppvisningar, men det var betydligt mer, och viktigare, än så. Att kvinnor, som då inte räknades som medborgare i samhället, som oftast inte ens var myndiga – för att de var gifta eller för unga – kunde ge sig till att ordna stora internationella konferenser, det var både nytt och stort. Det var ett sätt att bevisa att kvinnor var kapabla att även vara medborgare och ha rösträtt.
Osynlig ruta
  Carrie Chapman Catt sa efteråt att Stockholmskongressen var den bästa internationella konferens IWSA haft.

Illustration i fult och vitt med en rad av kvinnor i långa klänningar som alla ser och går åt vänster. Några bär barn på armen.
Manipulerad bild från tidningen Iduns specialnummer om rösträttskongressen.
Ursprungsillustration av Lydia Skottsberg.

Dekorativ rand i rosa och grönt, en avdelare mellan texten

Rubrik: Läs mer
Glimrande gul stjärna Tidningen Dagnys rapport om kongressen finns i nummer 23, 25 och 26 år 1911.
Osynlig ruta
Glimrande gul stjärna Tidningen Idun gjorde ett specialnummer om rösträttskongressen.
Osynlig ruta
Glimrande gul stjärna Selma Lagerslöfs uppskattade kongresstal "Hem och stat" finns också att läsa på nätet.
Osynlig ruta
Glimrande gul stjärna Dessutom finns hela programmet för rösträttskongressen hos Stockholmskällan.
Osynlig ruta

De flesta av fotografierna från rösträttskongressen har tagits av A. Blomberg.

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema kvinnoorganisationer
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2021-05-25

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu