Bakgrundspapper uppe
Osynlig ruta

«  Elin Brandell – legendarisk journalist med vass penna och humor.

Osynlig ruta
Foto av Elin Brandell
Osynlig ruta
Namn: Elin Brandell

Elin Henriques föddes 14 augusti 1882 i Norrköping, men familjen flyttade till Stockholm när Elin var två år. Studerade gjorde hon så småningom i Uppsala. Direkt efter sin examen vid Uppsala universitet 1906 fick Elin anställning på Dagens Nyheter. Där träffade hon Simon Brandell, som också var journalist, och de gifte sig 1908.
Osynlig rutaPå Dagens Nyheter skrev Elin Brandell bland annat kåserier om aktuella frågor som rörde kvinnor och samhälle. Hon var omtyckt bland läsarna, eftersom hon skrev både rappt och med humor, och hennes historieskrivare berättar att hon beundrades för sin ”eleganta stil, observationsförmåga och kvickhet”. Tillsammans med andra feminister bland journalisterna i början av 1900-talet var hon med i Ligan.
Osynlig ruta
Foto av Elin Brandell på äldre dar.Osynlig ruta    Elin Brandell skrev under signaturerna Regan, Clementine och Opolitiska frun. Som Clementine skrev hon kåserier under rubriken En enkel kvinnas funderingar. Med signaturen Opolitiska frun skrev hon kåserier från riksdagen, och det sägs att herrarna var rädda för hennes vassa penna, när de såg henne sitta på riksdagsläktaren och lyssna på dem. Men mest känd var hon för sina intervjuer.
Osynlig rutaDagens Nyheter jobbade Elin Brandell på ända till 1937, alltså i över 30 år. Sen frilansade hon. Hon var mycket respekterad som journalist och bägge hennes barn, både dottern och sonen, blev journalister och jobbade på Dagens Nyheter.
Osynlig rutaElin Brandell dog 1963.
Osynlig ruta


Osynlig ruta
Klicka här
Osynlig ruta
om du vill läsa utdrag ur ett kåseri som Elin Brandell skrev om när hon kom som alldeles ny journalist till Dagens Nyheter och mötte manliga journalister.
Osynlig ruta


Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt

Osynlig ruta
Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu