Bakgrundspapper uppe

«  Adela Pankhurst – suffragettledarens tredje dotter

Porträttfoto av medelålders Adela Pankhurst
Namn: Adela Pankhurst Walsh

Adela Pankhurst var den tredje och mest bortglömda dottern till suffragetternas ledare Emmeline Pankhurst i England. Ändå skrev rösträttskämpen Dora Montefiore en gång om henne att "Jag fann henne vara den klart mest intelligenta i den familjen."

Adela Constantia Mary Pankhurst föddes 19 juni 1885 i Manchester i England som tredje dotter till Emmeline Pankhurst och hennes man Richard. Liksom alla syskonen blev Foto av Adela Pankhurst som ungAdela tidigt politiskt skolad, eftersom båda föräldrarna var aktiva politiskt. Richard var socialist och pacifist, och Adela stod nära sin pappa. Men han dog när Adela var 13 år.
Osynlig ruta
  Precis som sina systrar gick Adela med i WSPU – suffragetterna – när mamma Emmeline och moster Mary 1903 tog initiativ till bildandet av organisationen. Adela var då bara 18 år, men precis som sina äldre systrar var hon väldigt bra på att hålla appelltal, så det gjorde hon.
Osynlig ruta
  Men Adela var kritisk till att WSPU blev mer militanta och började använda våld som strategi i kampen. 1911 gick hon ur organisationen. Hon hade inget jobb och visste inte vad hon ville för framtiden, så Emmeline bestämde av någon anledning att Adela skulle flytta till Australien 1914. De träffades aldrig mer efter det.
Osynlig ruta
Foto av Adela Pankhurst stående på en stol på gatan och hållandes talAustralien
Osynlig ruta
I Australien gick Adela in i Women's Political Association, Victorian Socialist Party och Women's Peace Army. Det sista var inte minst viktigt. Adela såg det som att hon som pacifist förde vidare pappans politik – liksom systern Sylvia var hon besviken på Emmeline och Christabel för att de blivit nationalister och stödde Storbritannien krigsinsats i första världskriget.
Osynlig ruta
  I Sydney dömdes Adela till fängelse för att ha lett en demonstration mot de höga matpriserna. Hon fick erbjudandet att släppas fri om hon gick med på att inte längre hålla tal offentligt, men hon vägrade.
Osynlig ruta
   Liten grå pil som pekar åt vänster Adela håller tal i Sydney.
Osynlig ruta
  I häktet gifte hon sig med Tom Walsh, en man hon mött genom vänner och som var socialist och aktiv i sjömännens fackförbund. De var båda med och startade Australiens kommunistparti, men redan tidigt gick de ur partiet igen.
Osynlig ruta
  Tillsammans fick Adela och Tom fem barn. Familjen försörjde sig nätt och jämt på vad hon tjänade på att tala och vad han tjänade på att skriva.
Osynlig rutaFoto av Adela Pankhurst på äldre dar i sin trädgård
Tiderna förändrades
Osynlig ruta
Adela blev precis som sin mamma alltmer konservativ med åren. Hon blev med tiden också känd som stark anti-kommunist. Under depressionen reste hon runt i landet för Australian Women's Guild of Empire, en organisation hon själv startat, och pratade om villkoren på arbetsplatserna.
Osynlig ruta
  När Tom dog i april 1943 drog sig Adela tillbaka från det politiska arbetet och offentligheten. Hon levde i nästan tjugo år en tillbakadragen tillvaro som vi inte hittat någon information om.
Osynlig ruta
  Adela Pankhurst Walsh dog 23 maj 1961 i Wahroonga i Sydney i Australien.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema rösträtt i Storbritannien
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2021-05-25

Bakgrundspapper nere

www.kvinnofronten.nu