Bakgrundspapper uppe

«  Feminist, abolitionist och rösträttskämpe

Porträttfoto av Lucy, som lutar hakan i ena handen
Namn: Lucy N. Colman

Lucy Newhall Danforth föddes den 26 juli 1817 i Sturbridge, Massachusetts, i USA. Pappan var smed och familjen var religiös. Mamman dog när Lucy endast var sex år gammal, och hon och hennes systrar uppfostrades därefter av sin moster Lois.
Osynlig ruta
  I boken om sitt liv berättade Lucy att hon var sex år när hon första gången insåg att slaveriet fanns. Det gjorde henne extremt upprörd.
Osynlig ruta
Omslag till boken Reminiscenes av Lucy N. Coles   Trots att Lucy själv inte hade fått någon formell utbildning började hon jobba som lärare. 17 år gammal gifte hon sig och fick efternamnet Davis. Paret flyttade till Boston, men sex år senare blev Lucy änka. Efter ytterligare några år gifte hon om sig, och fick då efternamnet Coleman (senare tog hon bort e:et i namnet). Familjen bosatte sig i Rochester, New York, där de fick dottern Gertrude.
Osynlig ruta
  Det var moderskapet som gjorde Lucy Colman till feminist, har hon berättat. Hon började fråga sig varför gifta kvinnor och mödrar inte hade några rättigheter, och istället var helt utlämnade till sina mäns eventuella goda vilja.
Osynlig ruta
  1850 deltog Lucy Colman i det första av den serie möten som kallades National Woman's Rights Convention och som hölls under tio år på olika platser i USA. Det första mötet hölls i Worcester. Bland talarna fanns Lucy Stone, Paulina Kellogg Wright Davis, Ernestine Rose, Antoinette Brown Blackwell och många fler. Där diskuterade Rockmärke i blått och silver med texten  "Votes for Women"de kvinnors rätt till utbildning, lika lön, kvinnors äganderätt, äktenskapsreformer, rösträtt och kamp mot slaveriet.
Osynlig ruta
  Det var slaveriet som fick Lucy Colman att helt ta avstånd från kyrkan. Men det var först senare som hon till fullo förstod "dumheten i dess trosbekännelser", skrev hon.
Tavla med texten: Om du Bibel är ett argument för förnedring av kvinnor och misshandel i form av att piska små barn, då rekommenderar jag att du lägger undan den och använder ditt sunda förnuft istället.
Under början av 1850-talet började Lucy Colman hålla tal mot slaveriet, uppbackad av sin bästa vän, Amy Post. Hon förföljdes och attackerades av vita män, bland vilka hon flera gånger kände igen präster. Vid något tillfälle var det nära att hon skulle utsättas för att rullas i tjära och fjädrar, men hon kom undan.
Osynlig ruta
  1854 dödades Lucys man i en arbetsplatsolycka. Hon försökte få företaget att betala skadestånd, men de nekade.
Osynlig ruta
  Då började Lucy Colman jobba som lärare igen, nu på en skola för svarta barn – skolsystemet i Rochester var segregerat. Lucy kämpade emot segregationen och uppmanade föräldrarna att protestera. 1856 införde Rochester skolor för både vita och svarta barn tillsammans. I det arbetet lärde Lucy känna Susan B. Anthony. Tillsammans jobbade de emot kroppsbestraffning av barnen i skolan och för lika lön för lärare oavsett kön. Genom Anthony blev Lucy också vän med den största ledaren i kampen mot slaveriet, Frederick Douglass.
Osynlig ruta
  När Lucys dotter Gertrude dog i sena tonåren var det Douglass som höll i den icke-religiösa begravningen.
Osynlig ruta
Foto av Sojourner TruthTillsammans med Sojourner Thruth reste Lucy Colman 1864 till ett möte med president Abraham Lincoln. Det hade först inte gått att få till något möte, men Lucy lyckades med hjälpa av det svarta hembiträdet till fru Lincoln driva fram ett möte. Lucy blev besviken. Hon tyckte att Lincoln var ganska värdelös, och att han inte behandlade Sojourner Truth med tillräcklig respekt. När Lincoln dött träffade de hans efterträdare Andrew Johnson, som Lucy tyckte bättre om.
Osynlig ruta
  1870 flyttade Lucy Colman till sin lillasyster Aurelia, där hon bodde under resten av sitt liv. Omslag till tidskriften The Truth Seeker.Hon började skriva för fritänkarnas tidning The Truth Seeker när den startade 1873. Fritänkare var en filosofisk inriktning som menade att ens åsikter och övertygelser bör grundas i vetenskap, logik och förnuft, och inte utgå från fastslagna "sanningar" från religion, myndigheter, stat eller någon annan överhet.
Osynlig ruta
Lucy Colman var en radikal feminist, och hon blev bara radikalare ju äldre hon blev. Bland andra organisationer hon var med i fanns AASS, American Anti-Slavery Society, WAAS, Western Anti-Slavery Society, WLNL, Women’s Loyal National League, The Radical Club, John Stuart Mill Liberal League och New York State Freethinkers Association.
Osynlig ruta
  När några av hennes fritänkande vänner greps 1878 för att de sålde en publikation som förspråkade "fri kärlek", betalade hon borgen för dem och fick dem senare friade. Samma år tog hon initiativ till att hennes organisation för kvinnors rösträtt, NWSA, National Woman's Suffrage Association, antog en resolution som slog fast att religion är huvudorsaken till kvinnans underordnade position i samhället.
Osynlig ruta
  Lucy Colman dog den 18 januari 1906, 88 år gammal.

Avdelare i form av en illustration av en mängd  böcker

Rubrik: Läs mer
Blinkande gul stjärna Lucy N. Colmans bok Reminiscenes finns att läsa på Archive.org.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema rösträtt USA
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2022-05-26

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu