Bakgrundspapper uppe

«  Historisk kämpe för kvinnors rättigheter i USA

Illustration: porträtt av Lucy Stone
Namn: Lucy Stone

Lucy Stone fick höra att hon hade en själ lika fri som luften ("A Soul as Free as the Air"). Hon gjorde alltid det hon själv tyckte var rätt, och trots att hon snarast stod till höger bland rösträttskämparna var hon ibland mycket radikal både i åsikter och i det hon personligen gjorde.
Osynlig ruta

Lucy Stone föddes den 13 augusti 1818, som näst yngsta barn av nio i en farmarfamilj i West Brookfield, Massachusetts, i USA. Pappan var en hård patriark, och alla barnen började tidigt jobba med allt möjligt hemma för att hjälpa till med familjens försörjning. Föräldrarna var abolitionister, de var alltså aktiva mot slaveriet. Det blev också Lucys första politiska engagemang.
Oberlin College symbol med ett hus, namnet och texten: Learning and Labor Osynlig ruta
  1847 blev Lucy den första kvinnan som fick collegeexamen i Massachusetts.
Osynlig ruta
  HÄR kan du läsa om hur hon måste strida för att få utbilda sig.
Osynlig ruta
1850 var Lucy Stone med och ordnade USA:s första National Woman's Rights Convention, med talare från elva stater.Foto av medelålders Lucy Stone
Osynlig ruta
  Lucy fortsatte att agitera, både för kvinnors och svartas rättigheter, mot slaveriet, för nykterhet, för kvinnors rätt att klä sig som de ville (till exempel i långbyxor under kjolen, så kallade "bloomers" och för rösträtt. Som många av dåtidens feminister var hon också vegetarian, och deltog även i en stor "Vegetarian Festival" som anordnades av American Vegetarian Society i Metropolitan Hall i New York City år 1853.
Osynlig ruta
  1855 gifte sig Lucy Stone, men behöll sitt eget namn, vilket tydligen var ovanligt i USA. (I Sverige fanns en lång tradition att kvinnor som gifte sig behöll sitt eget namn, ända fram till 1900-talet.) Det där med namnet är något Lucy Stone fortfarande är känd för i USA! Klicka HÄR för att läsa mer om det.
Osynlig ruta
Affisch för möte om kvinnors rösträtt i American Woman Suffrage AssociationEfter inbördeskriget startade Lucy Stone tillsammans med bland andra Lucretia Mott, Elizabeth Cady Stanton, Susan B. Anthony och Frederick Douglass organisationen AERA, American Equal Rights Association, som krävde rösträtt åt alla, oavsett hudfärg eller kön. Men när politiker senare la förslag om att svarta män skulle få rösträtt, men inte kvinnor, splittrades rörelsen i två. Tillsammans med bland andra Antoinette Brown Blackwell startade Lucy Stone organisationen AWSA, American Woman Suffrage Association.
Osynlig rutaFörstasidan till The Woman's Journal
  1870 startade Lucy också (med stöd av maken Henry) veckotidningen Woman's Journal. Den var fristående, men fungerade ändå indirekt som AWSA:s tidning, med Lucy som redaktör. Samtidigt fortsatte hon att resa runt och hålla tal, skriva artiklar och organisera rösträttskamp.
Osynlig ruta
  Tillsammans med dottern Alice Stone Blackwell började Lucy Stone tjugo år senare driva att de två organisationerna som bildats ur AERA skulleFoto av Lucy Stone i halvfigur på äldre dar. Hon har en spetskrage och någon form av spetsmössa på sig gå samman igen. Så blev det till slut, men inte förrän 1890, då NAWSA, National American Woman Suffrage Association, bildades.
Osynlig ruta
Lucy Stone fortsatte sin aktivism i hela sitt liv. I maj 1893 deltog hon, 75 år gammal, i en veckolång Världskongress för kvinnors rösträtt. Men hon var då redan sjuk i cancer. Hon dog den 18 oktober samma år.
Osynlig ruta
  Det dröjde ytterligare tjugosju år innan kvinnor fick rösträtt nationellt i USA.Foto av kopparfärgad bust av Lucy Stone
Osynlig ruta

Frimärke med bild av Lucy Stone Det finns flera minnemärken, parker och statyer av Lucy Stone på olika platser i USA. Byggnader har fått namn efter henne. 1921 bildades kvinnoorganisationen Lucy Stone League. 1968, på 150-årsdagen av Lucy Stones födelse, gav USA ut ett 50 cents-frimärke med hennes bild på, i serien "Framstående amerikaner". 1986 infördes hon i National Women's Hall of Fame.
Osynlig ruta

  Vill du läsa några citat av Lucy Stone, så klicka på ordet!
Osynlig ruta

Avdelare i form av streck i många färger

Rubrik: Läs mer
Gul blinkande stjärna På KvinnSam vid Göteborgs universitet finns bland annat tidningen Rösträtt för kvinnor i digitaliserad form. I den berättar Ellen Wester år 1916 om Lucy Stone, utifrån en text Wester hade läst i Woman's Journal. Du kan läsa del 1 respektive del 2 som pdf-filer om du klickar på de orden.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema kultur - tidningskvinnor
 Pil åt vänster Till tema rösträtt USA
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2022-07-02

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu