Bakgrundspapper uppe

«  Antoinette Brown Blackwell ifrågasatte Bibelns kvinnosyn

Porträttfoto av Antoinette Brown Blackwell
Namn: Antoinette Brown Blackwell

Antoinette Louisa Brown, kallad "Nette", föddes den 20 maj 1825 som det sjunde av tio barn i en farmarfamilj i Henrietta, i USA. Hon visste tidigt vad hon ville – Nette var bara 8 år när hon bad prästen att få bli medlem i Congregational Church (en form av kristna protestanter). Vid 9 års ålder började hon hålla tal i kyrkan. Hon ville bli präst, men fick förklarat att flickor inte kunde bli det.
Osynlig ruta
Oberlin Colleges logotype  Den enda som peppade Nette att göra som hon ville, var hennes mamma. Men trots att hennes pappa såg det som omöjligt att hon skulle bli präst, hjälpte han henne ändå att bekosta studierna på Oberlin College, den enda högre utbildning som tog emot kvinnor i USA då. Antoinette jobbade också som lärare och sparade pengar för att ha råd med utbildningen.
Osynlig ruta
  På Oberlin blev Nette vän med den några år äldre Lucy Stone. Antoinette och Lucy drev kvinnokamp redan då, bland annat krävde de att även kvinnor skulle få hålla tal offentligt.
Osynlig ruta
  Antoinette lyckades få skolan att godta att hon trots allt skulle få studera teologi där – men hon fick inte ta examen i det ämnet, eftersom hon var kvinna. Redan under skoltiden skrev Nette sina första feministiska analyser av Bibeln, där hon betonade att det som stod om kvinnor inte kunde tas bokstavligt, eftersom Bibeln var skriven i en helt annan tid och ett helt annat samhälle.
Osynlig ruta
  Redan i mitten av 1800-talet drev hon alltså samma tankar som många kristna feminister gör idag.
Osynlig ruta
1850 började Antoinette predika, bland annat i fängelser och slumområden. Hon var en karismatisk talare, som människor gärna lyssnade till. Och efter bara några år blev hon – som första kvinna i USA – prästvigd 1853. Samtidigt drev hon kvinnors rättigheter, och var en av talarna på USA:s första National Woman's Rights Convention. Genom det blev hon vän med Elizabeth Cady Stanton, och trots att de var så olika som personer förblev de vänner hela livet.
Osynlig ruta
  Vid den här tiden reste Antoinette runt i USA och höll föredrag om kvinnors rättigheter, mot slaveriet och för nykterhet. När AERA, American Equal Rights Association, bildades 1866 gick hon med där. När AERA tre år senare splittrades följde hon sin vän Lucy Stone till AWSA, American Woman Suffrage Association, men hon fortsatte samtidigt hålla kontakten med Elizabeth Cady Stanton och Susan B. Anthony.
Osynlig ruta
Bild av Antoinette Brown vid tiden för studierna på Oberlin, 1848. Under bilden står namnet och årtalet Antoinette hade inte tänkt gifta sig, men mindre än ett år efter att hennes vän Lucy Stone hade gift sig med Henry Blackwell, gifte sig Nette med med Henrys bror Samuel Blackwell.
Osynlig ruta
  Samuel lovade att stötta henne i hennes arbete, och det gjorde han också. De fick sju barn, varav fem döttrar överlevde. När Nette reste runt och talade följde Samuel med och tog hand om barnen.
Osynlig ruta
  Eftersom Antoinette inte ville acceptera de kristna idéerna om arvssynd och förutbestämdhet hade hon slutat som präst i Congregational Church. 1878 återvände hon till religionen och blev istället präst i Unitarian Church. Samma år, alltså 28 år efter att hon slutat på Oberlin, beslöt skolan att ge henne den examen hon borde fått så många år tidigare.Porträttillustration av Antoinette Brown Blackwell på äldre dar 1908 fick hon dessutom en hedersdoktorstitel. Hon fortsatte under alla år att kämpa för kvinnors rösträtt, för nykterhet och mot rasism. 1901 blev hon änka.
Osynlig ruta
  Antoinette Brown Blackwell skrev flera böcker och många tidningsartiklar genom åren. Hon var dessutom vetenskapligt intresserad, och en av få kvinnor som valdes in i American Association for the Advancement of Science. Hon ansåg att Charles Darwin var en viktig nytänkare, men kritiserade honom för att han endast utgick från ett manligt perspektiv i sina teorier om människans utveckling. Hon satt också i ledning för AAW, Association for the Advancement of Women, där astronomen Maria Mitchell var en tidig ordförande.
Osynlig ruta
  Antoinette skrev även sina memoarer, som finns bevarade i familjen Blackwells samlingar.
Osynlig ruta
Till skillnad från sina väninnor i den tidiga rösträttsrörelsen för kvinnor, levde Antoinette Brown Blackwell så länge att hon hann rösta i det första val i USA då kvinnor hade rösträtt: 1920. Hon var då 95 år, och hon dog först året därpå, den 5 november 1921.

Avdelare i form av ett streck med en illustration av gammaldags böcker på

Rubrik: Läs mer
Flera av Antoinette Brown Blackwells böcker finns att läsa på nätet:
Osynlig ruta
Blinkande gul stjärna Studies in General Science, 1869
Blinkande gul stjärna The Sexes Throughout Nature, 1875
Blinkande gul stjärna The Physical Basis of Immortality, 1876
Blinkande gul stjärna The Philosophy of Individuality, 1893
Blinkande gul stjärna Sea Drift – or Tribute to the Ocean, poesi
Osynlig ruta
Dessutom finns Antoinette Brown Blackwells brevväxling
med Lucy Stone bevarad. Delar av en bok om den kan läsas HÄR.

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema första kvinnan som...
 Pil åt vänster Till tema rösträtt USA
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2021-08-04

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu