Bakgrundspapper uppe

«  Organiserade arbetarkvinnor under franska revolutionen

Medalj från den franska republiken föreställande Marianne i profil iförd den typiska mössan
Namn: Pauline Léon

Anne Pauline Léon var en fattig chokladarbetare, som föddes i Paris i Frankrike den 28 september 1768. Hennes pappa lärde henne att läsa, vilket vilket var ovanligt att en tjej i hennes situation kunde. Men pappan dog när Pauline var 12 år, och lämnade mamman Mathurine Télohan ensam med sex barn. Pauline fick då både arbeta tillsammans med mamman i chokladtillverkningen och passa sina fem småsyskon på samma gång.
Osynlig ruta
  Eftersom hon var en fattig arbetare finns det inga bilder bevarade av Pauline. Men hon var en stark feministisk kämpe under den franska revolutionen, så hon får illustreras med självaste Marianne – det vill säga symbolen för den franska revolutionen.En cockarde, alltså rund dekoration för kläder i Frankrikes färger och med texten Egalité respektive Liberté
Osynlig ruta
  Pauline Léon drev kvinnokamp redan från revolutionens start. När hon satt i fängelse skrev hon om hur hon tillsammans med andra kvinnor gjort olika aktioner. Till exempel att de gick in i borgaren Frérons hus och slog sönder en byst som föreställde Nationalgardets ledare Lafaytte, varpå de kastade ut bitarna av bysten genom fönstret.
Osynlig ruta
  Men det som gjort att Pauline Léon har gått till historien är att hon tillsammans med Claire Lacombe bildade den radikala kvinnogruppen Société des Républicaines Révolutionnaires, en organisation för just arbetarkvinnor.
Osynlig ruta
Illustration av kvinna i träskor och cockarde som bär en sabel   Pauline Léon var också med och bildade Femmes Sans-Culottes (Kvinnor utan knäbyxor). Sans-Culottes var annars ett namn för alla radikala arbetare, och namnet var ett avståndstagande från adelns vana att bära knäkorta byxor av siden – culotter.
Osynlig ruta
Arbetarkvinnornas organisation stödde det mest radikala partiet i Nationalförsamlingen, Les Enragés (De Rasande). För Pauline Léon måste det ha blivit extra svårt när männen då gick samman över partigränserna i Nationalförsamlingen och helt enkelt förbjöd kvinnor att organisera sig. Ledaren för De Rasande var nämligen Théophile Leclerc, Claire Lacombes tidigare älskare, som Pauline Léon övertagit och gift sig med. Så sveket fanns även i hemma i Paulines eget hem.
Osynlig ruta
  Från 1793 gav Pauline Léon tillsammans med sin man ut ett tidningsblad kallat L'Ami du peuple par Leclerc. Båda greps senare tillsammans med Claire Lacombe och satt i fängelse en del av 1794. Pauline Foto av den typiska röda mössanoch Théophile verkar inte ha fortsatt leva tillsammans, men det är oklart om de skilde sig eller om mannen dog. Vad som hände med Pauline Léon efter slutet av revolutionen har vi inte hittat någon uppgift om.
Osynlig ruta
  Men det verkar som om hon levde länge och senare bodde tillsammans med sin syster Antoinette i Vendée i La Roche sur Yon i västra Frankrike.
Osynlig ruta
  Pauline Léon dog först den 5 oktober 1838, när hon var 70 år gammal.
Osynlig ruta

I Nantes och i Paris finns gator som heter Allée Pauline Léon.

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema Franska revolutionen
 Pil åt vänster Till tema rösträtt i världen
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2023-05-10

Bakgrundspapper nere

www.kvinnofronten.nu