Bakgrundspapper uppe
Osynlig ruta

«  Amerikansk handskfabriksarbeterska, fackföreningskämpe och feministisk organisatör.

Foto av Agnes Nestor 1914
Namn: Agnes Nestor

Trots att Agnes Nestor var en känd feminist och facklig aktivist på sin tid, finns det inte många bilder av henne. Det beror antagligen på att hon var arbetarklass.
Osynlig ruta
  Agnes föddes 1880 i Grand Rapids, i Michigan, i USA. Hennes mamma, Anna McEwen Nestor, var textilarbeterska. Pappan, Thomas, hade en matvaruaffär i Grand Rapids, men var egentligen maskinist. När tiderna blev svåra under 1890-talet sökte han jobb i Chicago, och senare flyttade familjen efter.
Osynlig ruta
  Som tonåring började Agnes jobba på ett företag som tillverkade handskar. (Barnarbete var inte förbjudet i USA då.) Arbetstiden var 60 timmar i veckan. Tjejerna fick betalt för det antal handskar de hann sy och lönen var usel. De måste dessutom betala en avgift för sin maskin, de måste själva köpa både synålar och maskinolja till den. Ilskan över det växte.
Osynlig ruta

Unga kvinnor strejkar med en skylt där det står: We are striking for human treatments.Osynlig rutaLÄS MER
om hur Agnes och de andra unga tjejerna på handskfabriken strejkade för att få bättre villkor.

Osynlig ruta

Efter strejken bildade arbetarna en lokal fackförening på handskfabriken. Men redan efter ett år hade tjejerna tröttnat. De bröt sig ur och bildade en egen fackklubb för kvinnor. Agnes Nestor blev ordförande.
Osynlig ruta
  I nästan tio år stannade Agnes kvar på jobbet på handskfabriken. Under tiden jobbade hon mer och mer med fackliga frågor. 1902 var hon med om att bilda International Glove Workers Union of America (IGWUA). Hon fortsatte vara Suddig närbild på Agnes Nestormycket aktiv i IGWUA genom åren, omväxlande som ordförande, vice ordförande och kassör. 1906 började hon jobba fackligt på heltid.
Osynlig ruta
  Men Agnes tyckte att arbetarkvinnorna i USA behövde ett gemensamt fackförbund. Från 1903 var hon delaktiv i startandet av Women's Trade Union League (WTUL). I WTUL organiserade de inte endast arbetarkvinnor, utan alla kvinnor var välkomna om de ville jobba för bättre villkor på dåliga arbetsplatser. (Att kvinnorna bildade ett eget förbund var alltså samma utveckling som i Sverige, där arbetarkvinnorna bara ett år tidigare hade bildat Kvinnornas fackförbund.)

Klicka på den lilla bilden av Agnes för att få se gänget i
de amerikanska kvinnornas fackförbund 1907.

Osynlig ruta

Foto av Agnes NestorAgnes Nestor engagerade sig i WTUL i hela sitt liv. 1913 blev hon ordförande i WTUL i Chicago, och det var hon ända till sin död. De två stora frågorna var arbetsmiljö och löner. Agnes Nestor kämpade för att minimilöner skulle införas, så att företagen inte skulle kunna betala så uselt låga löner som hon själv hade haft på handskfabriken.
Osynlig ruta
  Redan från början drev Agnes Nestor också krav på 8 timmars arbetsdag. Det gick förstås trögt, men 1909 lyckades kvinnornas fackförbund få igenom 10 timmars arbetsdag för fabriksarbetande kvinnor i Illinois. Ursprungsmålet,
8 timmars arbetsdag, fick de inte igenom förrän 1937.
Osynlig ruta
  Mödrahälsovård var en annan fråga som Agnes Nestor drev hårt, och rätt till föräldraledighet. Och hon kämpade dessutom hårt mot barnarbete.
Osynlig ruta
  Ytterligare nåt Agnes Nestor kämpade för var utbildning för arbetare. Hon deltog bland annat i uppbygget av sommarkurser för arbetarkvinnor.
Osynlig ruta
  Och som om inte allt det var nog, engagerade Agnes sig också i kampen för rösträtt för kvinnor.
Osynlig ruta
  Under sina sista år led Agnes Nestor av tuberkulos, och hon dog till följd av tuberkulosen den 28 december 1948. Då var Agnes Nestor 68 år.
Osynlig ruta

Läs mer:
Osynlig ruta
Agnes Nestor: Woman's Labor Leader, An Autobiography, 1954.
Osynlig ruta


Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt

Osynlig ruta
Bakgrundspapper uppe
National Women's Trade Union Leagues symbol med två kvinnor, ett barn och en soluppgång

www.kvinnofronten.nu