Bakgrundspapper uppe

«  Amerikansk handskfabriksarbeterska, fackföreningskämpe och feministisk organisatör

Porträttfoto av Agnes Nestor 1914
Namn: Agnes Nestor

Agnes Nestor var en mycket känd feminist och facklig aktivist i USA på sin tid. Men som de flesta arbetarklassenkvinnor finns hon ändå inte med i historieböckerna.
Osynlig ruta
Agnes Nestor föddes den 24 juni 1880 i Grand Rapids, i Michigan, i USA. Hennes mamma, Anna McEwen Nestor, var textilarbeterska. Pappan, Thomas, hade en matvaruaffär i Grand Rapids, men var egentligen maskintekniker. När tiderna blev svåra under 1890-talet sökte han jobb i Chicago, och senare flyttade familjen efter.
Osynlig ruta
  Som tonåring började Agnes jobba på ett företag som tillverkade handskar. (Barnarbete var inte förbjudet i USA då.) Arbetstiden var 60 timmar i veckan. Tjejerna fick betalt för det antal handskar de hann sy och lönen var usel. De måste dessutom betala en avgift för få använda sin maskin, de måste själva köpa både synålar och maskinolja till den. Ilskan över det växte.
Osynlig ruta

Foto av unga kvinnor i ett demonstrationståg på vintern. Den tredje från vänster av de fyra främsta har ett plakat där det står: We are striking for human treatments.LÄS MER
Osynlig ruta
om hur Agnes och de andra unga tjejerna på handskfabriken strejkade för att få bättre villkor.
Osynlig ruta

Efter strejken bildade arbetarna en lokal fackförening på handskfabriken. Men redan efter ett år hade tjejerna tröttnat. De bröt sig ur och bildade en egen fackklubb för kvinnor. Agnes Nestor blev ordförande.
Osynlig ruta
  I nästan tio år stannade Agnes kvar på jobbet på handskfabriken. Under tiden jobbade hon mer och mer med fackliga frågor. 1902 var hon med om att bilda IGWUA, International Glove Workers Union of America. Hon fortsatte vara mycket aktiv i IGWUA genom åren, omväxlande som ordförande, vice ordförande och kassör. 1906 började hon jobba fackligt på heltid.
Osynlig ruta
Suddig närbild på Agnes Nestor   Men Agnes tyckte att männen styrde för mycket i ledningen för även de fackförbund som vände sig till arbetarkvinnorna i USA. Från 1903 var hon delaktig i startandet av NWTUL, National Women's Trade Union League. I NWTUL var inte endast arbetarkvinnor välkomna, utan alla kvinnor var välkomna om de ville jobba för bättre villkor på arbetsplatser för arbetarkvinnor. (Att kvinnorna bildade ett egetNational Women's Trade Union Leagues symbol med två kvinnor, ett barn och en soluppgång stödjande förbund var inte samma, men en liknande utveckling som här i Sverige, där arbetarkvinnorna bara något år tidigare hade bildat Kvinnornas fackförbund.)

Klicka på den lilla bilden av Agnes för att få se Liten grå pil som pekar snett uppåt
kvinnorna i ledningen för NWTUL 1907.

Osynlig ruta

Foto av Agnes Nestor  I NWTUL lärde Agnes känna andra fackföreningskämpar, som Jane Addams i Chicago och Rose Schneiderman i New York. 1909 var både Agnes och Rose mycket aktiva i den stora strejken bland textilarbeterskorna i New York.
Osynlig ruta
Agnes Nestor engagerade sig i NWTUL i hela sitt liv. 1913 blev hon ordförande i WTUL:s lokalavdelning i Chicago, och det var hon ända till sin död. De två stora frågorna var arbetsmiljö och löner. Agnes Nestor kämpade för att minimilöner skulle införas, så att företagen inte skulle kunna betala så uselt låga löner som hon själv hade haft på handskfabriken.
Osynlig ruta
  Redan från början drev Agnes Nestor också krav på 8 timmars arbetsdag. Det gick förstås trögt, men 1909 lyckades kvinnornas fackförbund få igenom 10 timmars arbetsdag för fabriksarbetande kvinnor i Illinois, vilket Agnes Nestor arbetat intensivt för att få igenom. Det egentliga målet, 8 timmars arbetsdag, fick de inte igenom förrän 1937.

Foto av massor av kvinnor med standar, de längst fram sitter, de andra raderna tycks stå.
National Women's Trade Union Leagues kongress i Kansas City 1917.
Osynlig ruta

Mödrahälsovård var en annan fråga som Agnes Nestor drev hårt, och rätt till föräldraledighet. Och hon kämpade dessutom hårt mot barnarbete, som var vanligt i USA när hon var ung.
Osynlig ruta
  Ytterligare något Agnes Nestor kämpade för var utbildning för arbetare. Hon deltog bland annat i uppbygget av sommarkurser för arbetarkvinnor och flickor. Hon var också med och ordnade så att Foto av en konstig brosch i rött, svart och guld. I mitten är det text och längst ner hänger en röd droppformad pärla.NWTUL kunde använda allmänna skolor som stod tomma på kvällarna för att hålla kurser för arbetarkvinnor.

Osynlig ruta
En NWTUL-brosch med texten "Lose not   Liten grå pil som pekar åt höger
those things that we have wrought".
Osynlig ruta

  Och som om inte allt det var nog, hade Agnes i sin ungdom också engagerat sig i kampen för rösträtt för kvinnor. 1913 reste hon runt med rösträttståget "Suffrage Train" och höll tal på en mängd orter om arbetarkvinnors behov av rösträtt.
Osynlig ruta
  Under sina sista år led Agnes Nestor av tuberkulos, och hon dog till följd av tuberkulosen den 28 december 1948, 68 år gammal.

Avdelare i form av ett gult streck med en hög böcker till vänster

Rubrik: Läs mer:
Blinkande gul stjärna Agnes Nestor: Woman's Labor Leader, An Autobiography, 1954.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema facklig kamp
 Pil åt vänster Till tema rösträtt i världen
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2021-05-22

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu