Bakgrundspapper uppe

«  Rösträttskämpe, facklig aktivist och under cover-journalist

Porträttfoto av Rheta Childe Dorr som ser sentt åt höger
Namn: Rheta Childe Dorr

Rheta Louise Child föddes den 2 november 1866 i Omaha, Nebraska, USA. Hon var det andra av sex barn, pappan var apotekare.
Osynlig ruta
  En kväll 1878, när Rheta bara var 12 år, smög hon och en av hennes systrar ut och gick för att lyssna på ett föredrag av Elizabeth Cady Stanton och Susan B. Anthony. Från den kvällen var Rheta en övertygad kämpe för kvinnors rösträtt och så snart hon kunde gick hon medGuldfärgat rockmärke med texten "Votes for Women i NWSA, National Woman Suffrage Association.
Osynlig ruta
  Rheta Child utbildade sig till journalist på University of Nebraska och flyttade sedan 1890 till New York där hon började jobba på en tidning. Där träffade hon en äldre konservativ affärsman från Seattle, som hon gifte sig med och flyttade till 1892. Men hon fortsatte jobba för tidningen i New York som frilansare.
Osynlig ruta
  De fick en son, men efter några år hade Rheta tröttnat på den konservativa mannen, och hon flyttade tillbaka till New York med sin då 2-åriga son. Kanske var det vid den tiden hon la till e-et i sitt efternamn, Childe, samtidigt som hon behöll mannens namn.
Osynlig ruta
Under cover-journalist
Osynlig ruta
1902 fick Rheta jobb på New York Evening Post, där hon gjorde undersökande reportage och skrev om kvinnofrågor. Hon gjorde egna studier av arbetarkvinnors villkor genom att ta jobb som sömmerska, tvätterska, i varuhus och på fabriker, och så skrev hon om det.

 Foto från en sweatshop där ett stort antal kvinnor sitter och syr vid maskiner med tyg staplade runt omkring sig. I bakgrunden står några män och övervakar arbetet.
Foto från en så kallad sweatshop i USA där invandrade kvinnor arbetade hårt
under långa dagar för låga löner och under svåra arbetsförhållanden.
Osynlig ruta

Rheta Childe Dorrs viktiga arbete blev uppmärksammat och hon blev känd som en framstående undersökande journalist. Men trots det fick hon bara hälften i lön jämfört med sina kollegor som var män. Senare har hon berättat om hur chefredaktören förklarade för henne att kvinnor var ett nödvändigt ont, som tolererades på tidningen för att de behövdes ibland, men att kvinnans plats egentligen var i hemmet – och att Rhetas radikala politiska åsikter hur som helst inte var något som tidningen gillade.
Osynlig ruta
IWSA:s stora gula standar med solen och ordet "Justice" (Rättvisa) i mitten  1906 slutade Rheta på tidningen och reste till Europa och studerade rösträttsrörelsen. Bland annat bevakade hon IWSA:s, International Woman Suffrage Alliance, kongress i Köpenhamn. Hemma igen skrev hon både om rösträttskamp, facklig kamp och och arbetarkvinnors vardag i tidningen Hampton's Broadway Magazine. Hon gav sedan ut artiklarna i NWTUL:s logotype som föreställer en mamma med ett barn i famnen som sträcker fram ena handen till någon slags gudinna eller krigarkvinna, som har en sköld som det står "Victory" på. Det står tre krav: "The Eight-Hour Day, A Living Wage" och "To Guard Home" på  Och runt om står NWTULs hela namnboken What Eight Million Women Want, publicerad 1910, och boken fick stort genomslag. Tidningens upplaga ökade kraftigt under de år hon jobbade där.
Osynlig ruta
  Hon bodde vid den tiden på Lower Eastside i New York, där många invandrade arbetarkvinnor bodde och Rheta deltog i demonstrationer för de strejkande kvinnorna i textilindustrin. Hon jobbade också åt NWTUL, National Women's Trade Union League. Hon skrev om den fruktansvärda branden i Triangel-fabriken. Hon skrev om barnarbete, rasism, kvinnomisshandel och hälsovård. Rheta Childe Dorr var en av dem som gjorde det möjligt att skapa nätverk mellan arbetarkvinnor och rika medelklasskvinnor, så att de kunde verka tillsammans i organisationer som NWTUL. Hon jobbade för lika lön oavsett kön, åtta timmars arbetsdag och kvinnors rösträtt.
Osynlig ruta
  1912-1913 reste Rheta Childe Dorr till Sverige, Storbritannien, Tyskland och Frankrike och intervjuade rösträttskvinnor.
Osynlig ruta
Foto av Rheta Childe Dorr 1913. Hon sitter i hanvfigur och ser in i kameran. Hon har en manchesterkavaj på sig och sina glasögon i ena handen 1914 blev Rheta den första redaktören för CU:s, Congressional Union for Woman Suffrage, tidning The Suffragist. Omslag till tidningen The SuffragistMen hon stod inte ut med Alice Pauls diktatoriska styrning av tidningen, så hon slutade redan efter ett år.
Osynlig ruta
  En period var hon medlem i Socialist Party of America, men när första världskriget bröt ut och partiet inte var emot kriget gick hon ur. Istället blev hon europeisk utrikeskorrespondent för New York Evening Mail samtidigt som hon också skrev för flera andra tidningar. Hon reste till Ryssland i samband med revolutionen 1917 och skrev flera böcker om Europa och Ryssland.
Osynlig ruta
  Efter kriget återvände Rheta till USA. Hon hade planerat för en serie artiklar från olika ställen i USA, men allt stoppades av att hon blev påkörd av en motorcykel med svåra och delvis bestående skador som följd.
Osynlig ruta
Omslag till Rheta Childe Dorrs bok  om Susan B. AnthonyUnder 1920-talet blev hon konstigt nog alltmer konservativ och gick med i Women's National Republican Club. Hon fortsatte göra resor till Europa som utrikeskorrespondent för flera tidningar. 1924 skrev hon sina memoarer och 1928 publicerade hon en biografi om Susan B. Anthony – The Woman Who Changed the Mind of a Nation.
Osynlig ruta
  Efter det slutade Rheta att skriva och vi har ännu inte hittat någon information om vad hon gjorde de nästan tjugo år hon fortsatte att leva.
Osynlig ruta
  Rheta Childe Dorr dog den 8 augusti 1948 i New Britain i Pennsylvania, 81 år gammal.
Osynlig ruta

Avdelare i form av gul linje med en  trave böcker till vänster

Rubrik: Läs mer:
Blinkande gul stjärna Rheta Childe Dorrs bok What Eight Million Women Want finns att läsa både hos gutenberg.org och archive.org.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema facklig kamp
 Pil åt vänster Till tema kultur - tidningskvinnor
 Pil åt vänster Till tema rösträtt USA
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2021-04-07

Bakgrundspapper nere

www.kvinnofronten.nu