Bakgrundspapper uppe

«  Agda Östlund – en av de fem första kvinnorna i riksdagen.

Porträttfoto av Agda Östlund , som allvarligt ser rakt in i kameran
Namn: Agda Östlund

Agda Östlund är en av våra mer bortglömda svenska förmödrar, trots att hon var en av de första kvinnorna som valdes in i riksdagen när kvinnor just fått rösträtt och kunde bli valbara. Hon måste varit populär då!
Osynlig ruta
Foto av Agda Östlund vid 19 års ålder. Hon står lutad mot en karmstol och har en höghalsad  svart klänning på sig.Agda Maria Lundgren föddes den 3 april 1870 i Köping i Västmanland. Familjen bodde i den vanliga sortens arbetarbostad på den tiden; ett rum med spis, som fick vara både kök, sov- och matrum. Mamman, Ulrika, var noga med att flickor och pojkar skulle uppfostras lika, så Agdas tre bröder skulle göra lika mycket hushållsarbete som Agda.
Osynlig ruta
   Helt lika var det ändå inte, för bröderna fick gå i högre skola, och det fick inte Agda. Men en yrkesutbildning skulle hon få, precis som bröderna. Agda utbildade sig till sömmerska och hon startade så småningom sin egen ateljé.
Osynlig ruta
   Mamman uppmuntrade dessutom Agdas politiska engagemang, när Agda i sena tonåren började engagera sig. Till Stockholm flyttade Agda 1896, sen hon hade gift sig med Anders Östlund.
Osynlig ruta
Foto av Agda Östlund sittande vid ett litet runt bord med diverse papper på bordet framför sig. Hon har en ljus blus och en mörk kjol på sig.   I början av 1900-talet gick Agda Östlund med i Socialdemokraterna. Många socialdemokratiska kvinnor anpassade sig då till partiets krav på allmän rösträtt – för män. Men Agda jobbade också för kvinnors rösträtt och reste på agitationsresor* runt om i landet. Där höll hon tal om vikten av att kvinnors organiserade sig och krävde rösträtt. Men det skulle vara en rösträtt för alla kvinnor, så Agda kritiserade de borgerliga kvinnorna, som bara krävde rösträtt på samma villkor som för män då, alltså att den som hade tillräckligt mycket pengar fick rösta.
Osynlig ruta
   Förutom att hålla tal, var Agda Östlund också bra på att analysera frågor politiskt. Och hon hade gott om tid att tänka medan hon reste land och rike runt i de dåtida tågens "damkupéer", utan att bli störd av jobbiga karlar.
Osynlig ruta
   Många arbetarkvinnor identifierade sig med just Agda Östlund eftersom hon så uppenbarligen själv kom från arbetarklassen och alltid pratade ur arbetarkvinnors perspektiv. När de frågade hur hon vågade hålla tal och vara drivande politiskt, svarade hon att "När man riktigt vill någonting, så får man mod."
Osynlig ruta
Foto av Agda Östlund som står och delar ut valsedlar. Hon har ett förkläde på sig med en text som börjar på "Arbetare..."Precis som många andra rösträttskämpar arbetade även Agda Östlund samtidigt mot mäns sexualiserade våld. Det som på den tiden kallades "hustrumisshandel" var det som engagerade Agda mest.
Osynlig ruta
   Som feminist var Agda organiserad i Stockholms Allmänna Kvinnoklubb (som senare ombildades till Socialdemokratiska kvinnoförbundet).
Osynlig ruta
   När riksdagen slutligen beslutat att även kvinnor skulle ha rösträtt, var det inte rösträttsaktivisterna i LKPR som valdes in i riksdagen, utan istället redan partipolitiskt aktiva kvinnor. Agda Östlund var undantaget – hon var hela tiden organiserad socialdemokrat och samtidigt engagerad aktivist för rösträtt.
Foto av Agda Östlund och Nelly Thüring utanför riksdagen 1922. Båda har hatt och kappa.
Socialdemokraterna Agda Östlund och Nelly Thüring vid riksdagens öppnande 1922.
Osynlig ruta
I riksdagen var Agda Östlund inte bara en av de första kvinnorna som valts in. Hon blev dessutom som första kvinna utsedd till ledamot i lagutskottet, som representant för socialdemokraterna. Och hon var den allra första kvinnan som över huvud taget yttrade sig i riksdagens "andra kammare" (på den tiden hade riksdagen ett tvåkammarsystem).
Osynlig ruta
   Hennes mycket uppmärksammade tal fick beröm i medierna – förutom att hon talade väl och hade en vacker röst, så höll hon sig till ämnet, vilket de pratglada männen i riksdagen ofta glömde bort, konstaterade en tidning.
Osynlig ruta
Foto av Agda Östlund sittande vid sin bänk i riksdagen. Hon håller i några papper och ser rakt in i kameran.Men det blev en tuff tid för de första kvinnorna i den så extremt mansdominerade riksdagen. Mot den bakgrunden är det kanske inte så konstigt att de första kvinnorna i riksdagen så ofta samarbetade över partigränserna i frågor som rörde kvinnors och barns rättigheter. Bättre vård för kvinnor och barn, rätt till abort, sexualundervisning, kvinnors rätt till arbete, moderskapspenning, lika pensioner för kvinnor och män, lag mot "hustrumisshandel", nykterhet och fred var några av de frågor Agda Östlund drev under sina år i andra kammaren.
Osynlig ruta
   Agda Östlund satt i riksdagen i nästan tjugo år, 1921 - 1940. Hela tiden var hon också engagerad i Socialdemokraternas kvinnoförbund, och hon skrev artiklar i deras tidning Morgonbris. Hon var känd för att stötta och uppmuntra unga tjejer att engagera sig, ta plats och stå på sig mot männen.
Osynlig ruta
   Två år efter att Agda Östlund avgått som riksdagsledamot dog hon, 72 år gammal, den 26 juni 1942.

Foto av Agda Östlund som sitter vid ett bord där det står en adventsljusstake och något blomsterarrangemang. Agda har en ljus kofta på sig och ser in i kameran.
Agda Östlund med dekorerade adventsljus. Foto: Anna Riwkin.
Osynlig ruta

Agitation = sätta i rörelse, uppvigla.
Agitationsresor = resa runt och hålla tal, möten och liknande för att få folk att aktivera sig.

Avdelare i form av böcker utslängda över en svart linje. Öppna och stängda böcker, med ryggar i rött och grönt

Vill du läsa mer?
Osynlig ruta
Blinkande gul stjärna Hulda Flood: Agda Östlund – pionjär i genombrottstid (finns på bibliotek).
Osynlig ruta

Osynlig ruta

Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Tillbaka till temasidan om rösträtt i Sverige
  Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu