Osynlig ruta
Foto av några unga tjejer samt citatet: Den som inte känner till kvinnors drömmar vet mycket lite om framtiden. Unni Rustad
Osynlig ruta

HEMOsynlig ruta

Osynlig ruta

Om boken

Osynlig ruta

Varför feministiskt?

Osynlig ruta

Fler utdrag

Osynlig ruta

Osynlig rutaMera

Osynlig ruta
Rubrik: Feministiskt självförsvar handlar om allt

När vi skulle skriva det här kapitlet, satte vi i Artemis Systrar oss och pratade om varför vi valt att jobba med just feministiskt självförsvar.
Osynlig ruta
Det första vi sa var att självförsvaret helt enkelt är nödvändigt för kvinnor – faktiskt för vår överlevnad, här i Sverige och runt hela världen. Men det gäller inte bara kvinnors och tjejers rent fysiska överlevnad. Feministiskt självförsvar handlar om att slåss på alla plan.
Osynlig ruta
Heltäckande – på alla sätt
Osynlig ruta
Feministiskt självförsvar är på samma gång både personligt och allmänt, både psykiskt och fysiskt, både teoretiskt och högst påtagligt. Det tar upp det allra svåraste i våra liv, men det är ändå så positivt, för det visar att vi kan göra något; var och en för sig i vår egen vardag och tjejer och kvinnor tillsammans, både vardagligt och politiskt, här och nu – och över hela världen. Det feministiska självförsvaret är den gamla feministiska parollen: Det personliga är politiskt.
Osynlig ruta
Det är det som gör det feministiska självförsvaret så oerhört radikalt. Och det är därför det finns de som vill förminska det till att handla bara om sparkar och slag.
Osynlig ruta
Det är viktigt att se det: att myten om självförsvaret som sparkar och slag inte bara är en missuppfattning, utan att några faktiskt tjänar på att tolka det så. Genom att göra självförsvaret till något som bara rör en tjej eller kvinna som enskild person – att just hon "ska lära sig försvara sig" – tar man udden av det feministiska självförsvaret. Individualiseringen* gör självförsvaret mer ofarligt.
Osynlig ruta
Manssamhället spricker
Osynlig ruta
Vi feminister brukar säga att kunskapen om mäns sexualiserade våld avslöjar myten om den svenska jämställdheten. Det blir ju ihåligt att påstå att vi ständigt är på god väg mot allt mer lika villkor mellan könen, när samtidigt mäns och pojkars sexualiserade våld mot kvinnor och flickor blir allt värre.
Osynlig ruta
På samma sätt fungerar det feministiska självförsvaret som avslöjare av manssamhällets myter. Samtidigt som det uppmuntrar kvinnor och tjejer till kamp.
Osynlig ruta
Feministiskt självförsvar är alltså massor av saker på samma gång.
Osynlig ruta
Och sen slår makten tillbaka
Osynlig ruta
Idag har feministiskt självförsvar en chans att spridas långt utanför de vanliga feministiska kretsarna. På senare tid har medvetenheten om mäns sexualiserade våld ökat, både i samhället allmänt och bland enskilda personer. Och i takt med det har fler och fler tjejer och kvinnor nu börjat fråga efter självförsvarskurser.
Osynlig ruta
Men när makten hotas slår den tillbaka, och inte alltid på de mest uppenbara sätt.
Osynlig ruta
Det är inte det första man tänker på – men det är klassiskt! – att den som har makten ibland försöker ta udden ur motståndskampen genom något som kan se ut som uppskattning. Så vet till exempel de flesta fackföreningsaktiva att den som varit väldigt drivande som fackklubbsordförande eller liknande kan få erbjudande om att jobba åt arbetsköparen istället. Många har accepterat sådana erbjudanden, så makthavare vet att det är en bra metod att ta knäcken på motstånd.
Osynlig ruta
Försvara självförsvaret!
Osynlig ruta
Det gäller även självförsvaret. Just när vi skriver denna bok är "feministiskt självförsvar" efterfrågat på alla möjliga håll – bland annat på en del skolor. Problemet är att det flera av skolorna egentligen tänkt sig är självförsvar utan feminism: lite tillfälligt liv och rörelse i gymnastiksalen, tillsammans med en uppmaning till tjejerna att "lära sig säga ifrån". Ansvaret för killars förtryck av tjejer läggs i praktiken över på flickorna, och feminismen försvann på vägen.
Osynlig ruta
För oss känns det därför extra bra att ha fått chansen att skriva denna handbok – för att det feministiska självförsvar som kvinnorörelsen kämpat för genom tiderna ska kunna spridas till många fler tjejer och kvinnor, så att det feministiska självförsvaret därmed får chansen att stå emot alla försök att ta udden av det!
Osynlig ruta

Noter:
* Individualisering = att förvandla något allmänt och politiskt till något privat och enskilt.

Rött kvinnomärke
Läs mer om vad handboken innehåller
genom att klicka på "Mera" i menyn här ovanför!
Osynlig ruta

Osynlig ruta

Börja här!Osynlig ruta

Osynlig ruta

Myter

Osynlig ruta

Mansfritt

Osynlig ruta

Instruktörer

Osynlig ruta

Anti-auktoritärt

Osynlig ruta

Osynlig rutaSlutord

Osynlig ruta

© Kvinnofronten.nu

Osynlig ruta