Bakgrundspapper uppe

«  Feminist, tidningsskapare och klädreformerare

Porträttillustration av Amelia Jenks Bloomer
Namn: Amelia Jenks Bloomer

Amelia Jenks Bloomer kämpade för kvinnors rättigheter på alla sätt under 1800-talet i USA. Men det som hon blivit ihågkommen för är att hon redan då drev att kvinnor skulle få gå klädda i byxor.

Amelia Jenks föddes den 27 maj 1818 i Homer, New York, i USA. Hon gick bara några få år i skolan, och började sedan jobba som lärare och guvernant. Amelia var engagerad i världen omkring henne och hade åsikter om det mesta, så hon började skriva artiklar.
Osynlig ruta
  När hon var 22 år gifte hon sig med advokaten Dexter Bloomer, som uppmuntrade henne att skriva i hans tidning Seneca Falls County Courier.
Osynlig ruta
  Amelia blev tidigt feminist. Hon var med redan vid den första, lokala, Seneca Falls Woman’s Rights Convention 1848 – det som blev uppstarten till över tio år av årliga kvinnokonferenser på olika platser i USA: National Woman's Rights Conventions.
Osynlig ruta
  Det var Amelia Jenks Bloomer som vid konferensen 1851 presenterade Elizabeth Cady Stanton och Susan B. Anthony för varandra, de två feminister som tillsammans skulle bli så oerhört betydelsefulla för den dåtida kvinnorörelsen i USA.

Staty av de tre kvinnorna som tar i hand
I Seneca Falls finns numera en staty som förevigar hur Amelia Jenks Bloomer
presenterade Elizabeth Cady Stanton och Susan B. Anthony för varandra 1851.
Osynlig ruta

Omslag till tidningen The LilyREDAN 1849 startade Amelia Jenks Bloomer sin egen tidning, som utkom varannan vecka: The Lily, med undertexten: "Devoted to the Interests of Woman".
Osynlig ruta
  Det var den första tidningen i USA som både skapades för kvinnor, ägdes av en kvinna och hade en kvinna till redaktör. Amelia Jenks Bloomer drev tidningen hemma i huset där hon och hennes man bodde i Seneca Falls. I tidningen skrev hon bland annat om nykterhet, slaveriets avskaffande, kvinnors rösträtt, kvinnors rätt till högre utbildning och för en äktenskapsreform. Hon började också hålla offentliga tal om kvinnors rättigheter.
Osynlig ruta
  Det var inte Amelia Jenks Bloomer som kom på idén till klädreformen med så kallade bloomers, men hon drev en kampanj i The Lily för kvinnors rätt till rimliga kläder. Hon kallade förslaget till klädreform för rationell klädsel. Dessutom publicerade hon en bild av sig själv iklädd dressen. Då döptes den i både tidningar och folkmun snabbt om till Bloomerkostym eller "bloomers".
Osynlig ruta
Foto av Amelia Bloomer iförd bloomers.  De flesta feminister som använde bloomers offentligt blev hånade och förlöjligade. 1851 skrev tidningen International Monthly att det var en "löjlig och oanständig klädsel", och präster hänvisade till att Moses i Bibeln minsann sagt att "Kvinnor ska inte klä sig som män".
Osynlig ruta
  Reaktionen från kvinnor var förstås oftast den motsatta. Amelia Jenks Bloomer berättade att kampanjen i The Lily fick till följd att brev kom "i hundratal från kvinnor över hela landet med förfrågningar om klädedräkten och önskemål om mönster – vilket visade hur redo och ivriga kvinnor var att kasta av sig bördan av långa, tunga kjolar."
Osynlig ruta
  Senare skrev Amelia Jenks Bloomer i The Lily om reaktionerna: "Vi kunde inte föreställa oss, förrän helt nyligen, att några så obetydliga kvinnor som vi själva, så lätt kunde skrämma män".
Osynlig ruta
1855 flyttade familjen Bloomer till Council Bluffs i Iowa. I samband med det sålde Amelia tidningen, eftersom hon då fick sämre möjligheter att producera och distribuera tidningen där. Familjen adopterade två barn, men Amelia fortsatte också med sin aktivism, som hon då fokuserade på rösträtt för kvinnor. Hon arbetade dessutom för nykterhetsrörelsen, men hon sågPorträttfoto av Amelia Bloomer på äldre dar kvinnors rösträtt som nyckeln till att kunna arbeta för nykterhet.
Osynlig ruta
  Tack vare det kvinnonätverk hon hade byggt upp kunde Amelia bjuda kända talare som Elizabeth Cady Stanton, Susan B. Anthony och Lucy Stone att komma till IWSS, Iowa Woman Suffrage Society, som hon hade varit med och startat 1870.
Osynlig ruta
  Amelia Jenks Bloomer fortsatte med sitt skrivande och sin feministiska aktivism hela livet. Hon dog den 30 december 1894, 76 år gammal.
Osynlig ruta


Osynlig ruta
Läs mer om bloomers genom att klicka på namnet!
Osynlig ruta
Läs citat av Amelia Jenks Bloomer genom att klicka på ordet.
Osynlig ruta

Ett grått avdelande streck med en boktrave på till vänster

Rubrik: Läs mer
Blinkande gul stjärna Dexter C. Bloomer: Life and Writings of Amelia Bloomer, Wahlström & 1895. Den finns att läsa på nätet, hos Archive.org.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema kultur - tidningskvinnor
 Pil åt vänster Till tema rösträtt USA
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2022-07-02

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu