Bakgrundspapper uppe

«  Driftig suffragettledare i skugga

Porträttfoto av Emmeline Pethick-Lawrence i uppsatt hår och höghalsad blus
Namn: Emmeline Ptehick-Lawrence

På sin tid var Emmeline Pethick-Lawrence en av de absolut mest kända aktivisterna för kvinnors rösträtt. Sen har hon tyvärr hamnat i skuggan av sin namne, Emmeline Pankhurst, så alltför få utanför Storbritannien känner till henne idag.

Emmeline Pethick föddes 21 oktober 1867 i Clifton i England. Hon var det andra av tretton barn, hennes yngsta syskon var sjutton år yngre än hon. Familjen hade det ganska gott ställt, och pappan, som var metodist, höll barnen i sträng tukt och förmaning.
Osynlig ruta
  Emmeline var en rebellisk unge och skickades till internatskola när hon var åtta år. Där hamnade hon i ständigt bråk med lärarna. Hon anklagades för att dåligt inflytande på de andra barnen – redan då var hon med andra ord bra på att peka ut vad som var fel hos överheten och få andra med sig.
Osynlig ruta
Foto av Emmeline i halvfigur i en vackert broderad blus och uppsatt hår  1891 flyttade Emmeline till London och började jobba inom Sisterhood of the West London Mission med verksamhet för unga arbetarklasstjejer. Det fick henne att bli socialist. Tillsammans med kompisen Mary Neal startade hon 1895 en liknande verksamhet utanför kyrkan, The Espérance Club. De ordnade också ett kooperativ för klädtillverkning, Maison Espérance, där arbetartjejer fick jobba med rimlig lön, 8-timmarsdag och semester, vilket förstås var ovanligt på den tiden. År 1900 startade Emmeline även ett "hostel" i Littlehampton, så att tjejerna kunde ha nånstans att vara på semestern.
Osynlig ruta
  1899 träffade Emmeline en rik advokat, Fredrick Lawrence, som hon gifte sig med två år senare. De satte ihop varandras efternamn till: Pethick-Lawrence, som både sen hette, och de hade separat ekonomi för att behålla sitt oberoende.
Osynlig ruta
Rockmärken med texterna "Votes for Women" och "WSPU" på i grönt, rosalila och vittRösträtt
Osynlig ruta
1905 hörde Emmeline om hur Christabel Pankhurst och Annie Kenney åtalades och dömdes till fängelse. Hon träffade Annie Kenney och bestämde sig för att gå med i deras organisation WSPU, Women's Social and Political Union, suffragetterna. Några månader senare blev hon själv arresterad, för att hon försökte hålla tal i parlamentets lobby, och dömdes för upplopp. Hon fängslades sammanlagt sex gånger, och varje gång var extremt tuff för henne, eftersom hon led av klaustrofobi. Så det var tydligt att hon trodde på det hon stred för.

Foto av Emmeline som står i en öppen bil omgiven av folkmassor. Hon ser jublande glad ut och sträcker upp ena armen, i den andra håller hon blommor
Emmeline Pethick-Lawrence lycklig över att ha blivit släppt ur fängelset.
Osynlig ruta

Fyra häften med tal av Emmeline Pethick-Lawrencem vilket framgår av att  de har foton av henne på omslagen. Rubrikerna är "In Women's Shoes", "The Faith that is in us", A call to Women" och "The Meaning of the Woman's Movement"  Emmeline Pethick-Lawrence blev snabbt en av de mest drivande i WSPU. Hon var bra på att hålla tal, fick med sig kvinnor, och var en skicklig administratör. Många av hennes tal gavs ut som broschyrer av WSPU. Emmeline och Frederick donerade mycket pengar till WSPU och fick även andra att bidra. Det sägs också ha varit Emmeline som hittade på att de skulle ha egna färger för WSPU: lila för värdighet, vitt för renhet, och grönt för hopp.
Osynlig ruta
Omslag till tidningen Votes for Women  1907 startade Emmeline och Frederick tidningen Votes for Women. De stod för jobbet och kostnaderna, men det blev som WSPU:s tidning. Deras stora hus blev samlingsplats och kontor för WSPU. Det fungerade också som en sorts sjukhus, där suffragetter som släpptes från fängelset kunde återhämta sig.
Osynlig ruta
1912 organiserade WSPU en kampanj där de krossade affärsfönster. Emmeline var negativ till kampanjen, men Christabel struntade i invändningarna. Så fort kampanjen startat bestämde regeringen att arrestera WSPU-ledarna. Christabel flydde då till Paris, men Emmeline Pethick-Lawrence och hennes man arresterades och dömdes för konspiration till nio månaders fängelse och till att betala för alla krossade fönster.
Osynlig ruta
  Bägge hungerstrejkade, och tvångsmatades, i fängelset. När de släpptes var de på ett möte med Christabel och hennes mamma Emmeline Pankhurst i Frankrike, där Christabel berättade att nästa kampanj skulle bli att bränna ner parlamentsledamöters hus. Emmeline Pethick-Lawrence försökte förmå Christabel att backa från det upptrappade våldet, och sa att risken var stor att WSPU skulle förlora stöd bland folk. Då blev hon utkastad ur WSPU för att hon ifrågasatte ledarna.Porträttfoto av medelålders Emmeline
Osynlig ruta
  Rockmärke i grönt, vitt och guld med texten "Votes for Women" respektive "WLF" skrivet påWSPU:s sätt att behandla Emmeline och hennes man fick följden att ännu fler medlemmar gick ur WSPU i protest. Emmeline gick istället med i WFL, Women's Freedom League. Men när några av dem som gått ur WSPU tillsammans med några från NUWSS, National Union of Women's Suffrage Societies, bildade US, United Suffragists, i början av 1914, gick Emmeline med där också. Tidningen Votes for Women, som Emmeline och Frederick i mellantiden hade givit ut som fristående tidskrift, blev då United Suffragists officiella tidning.

Foto av Emmeline som står högt ovanför en folkmassa och håller tal. Hon har hatt och sjal och tjock kappa på sig, och åskådarna är också väl påklädda. Längst fram, nedanför Emmeline, står en rad poliser och bakom henne, mitt i bild, är ett jättelikt marmorlejon sett bakifrån
Emmeline Pethick-Lawrence höll tal under ett kyligt möte i Hyde Park.
Osynlig ruta

Fredsarbete
Osynlig ruta
WILPF:s symbol i form av en fredsduva och ett kvinnomärkeNär första världskriget bröt ut engagerade sig Emmeline Pethick-Lawrence i fredsarbete. Hon sa att kriget var "den slutliga demonstrationen av det olämpliga i att män skulle ha kontrollen över mänskligheten i sina händer". Emmeline var en av de tre från Storbritannien som lyckades ta sig till kvinnornas internationella fredskongress i Haag 1915. Brittiska regeringen stoppade alla från att resa dit från Storbritannien, men Emmeline var just då på talarturné i USA, så hon reste därifrån till Haag via båt tillsammans Foto av Emmeline i helfigur på ett fartygsdäck, men det kan en bara ana. Hon har lång kappa och hattmed den amerikanska delegationen.

Osynlig ruta
Emmeline på båten till Haag 1915. Liten grå pil som pekar åt höger
Osynlig ruta

  Att driva fredsarbete då var svårt. Till Haag kom ju kvinnor från de olika krigförande länderna, så kvinnornas samarbete ansågs av många i deras hemländer som förräderi. Men Emmeline Pethick-Lawrence var både socialist och pacifist, så för henne var fredsarbetet självklart. På kongressen bildades WILPF, Women's International League för Peace and Freedom.
Osynlig ruta
  Tillbaka i Storbitannien startade Emmeline Pethick-Lawrence med bland andra Chrystal Macmillan, Charlotte Despard och Sylvia Pankhurst den brittiska avdelningen av WILPF, WIL, Women's International League of Great Britain.
Osynlig ruta
Foto av Emmeline och Frederick i halvfigur, stående vid en grind framför ett hus, de ser kärleksfullt på varandra och lerNär första världskriget tog slut införde Storbritannien delvis rösträtt för kvinnor. Emmeline Pethick-Lawrence fortsatte jobba med fredsarbetet i WILPF, men också med annat feministiskt arbete. Hon var aktiv i flera kvinnoorganisationer och jobbade bland annat för födelsekontroll och sexualupplysning, lagstiftning mot övergrepp mot barn, stöd till änkor och ogifta mödrar, lika rätt till vårdnad över barn, samt lika lön och möjligheter oavsett kön.
Osynlig ruta
  Emmeline Pethick-Lawrence dog av en hjärtattack den 11 mars 1954.

Gul linje med en boktrave i högra änden

Rubrik: "Läs mer:"
Emmeline Pethick-Lawrence: My Part in a Changing World (Pioneers of the Woman's Movement), 1938.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema kultur - tidningskvinnor
 Pil åt vänster Till tema rösträtt i Storbritannien
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2021-05-25

Bakgrundspapper nere

www.kvinnofronten.nu