Bakgrundspapper uppe
Osynlig ruta

«  Sophie Leijonhufvud Adlersparre var en feministisk organisatör av stora mått och redaktör för nordens första kvinnotidning.

Porträttfoto av Sophie Leijonhufvud Adlersparre
Namn: Sophie Leijonhufvud Adlersparre

Carin Sophie Leijonhufvud föddes den 6 juli 1823 på godset Helgerum i Kalmar län, som friherrinna och dotter i en av Sveriges förnämsta familjer. När fadern så småningom dog förändrades dock familjens ekonomi helt. Bröderna försörjde sig redan själva, medan Sophie, hennes mamma och hennes syster Amelie flyttade till Stockholm. Där fick Sophie och Amelie försörja sig på att brodera och ge pianolektioner. Sophie började senare också översätta.
Osynlig ruta
Två omslag till Tidskrift för hemmet   Det feministiska engagemanget började när hon träffade sin vän Rosalie Roos, som hade bott i USA i flera år och inspirerats av den feministiska rörelsen där. Sophie övertalade Rosalie att de två tillsammans skulle starta en tidning för kvinnofrågor, den första feministiska tidningen i Norden. De kallade den försiktigtvis för Tidskrift för hemmet, och den började komma ut 1859. Sophie skrev under signaturen Esselde, vilket kom ur SLd, alltså hennes namn; Sophie Leijonhufvud. I tidningen drev hon att "kvinnan behöver arbetet och arbetet behöver kvinnan".
Osynlig ruta
Foto av Sophie Adlersparre   1862 grundade Sophie Leijonhufveud söndags- och aftonskolor för arbetarklassens döttrar. 1863 startade hon renskrivningsbyråer, för att på så sätt kunna ge behövande kvinnor jobb. Hon var också drivande för att kvinnor skulle få studera på Konstakademin på samma villkor som män, vilket infördes 1864. Det året var hon med och startade Föreningen för frivillig vård av sårade och sjuka i fält, vilket senare blev Svenska Röda Korset. Sophie Leijonhufvud drev också att de skulle ansluta sig till internationella Röda Korset. 1866 startade hon en form av lånebibliotek (såna fanns annars inte då) som kallades för Stockholms läsesalong för damer.
Osynlig rutaOsynlig rutaI slutet av 1860-talet gifte sig Sophie Leijonhufvud med Axel Adlersparre, en liberal riksdagsman, före detta sjöofficer och änkling med fem barn. Lite lustig var nog hennes man. När han 1875 köpte ett hus åt dem på söder i Stockholm, lät han bygga om det som om det vore ett örlogsskepp. Huset hade tågvirke till ledstänger i trapporna, skjutdörrar och panelklädda rum utan gardiner.Teckning av Handarbetets vänners butik, där en kvinna säljer tyg och några andra kvinnor tittar på tyger
Osynlig ruta
   Sophie Leijonhufvud Adlersparre blev så småningom en av de mest ledande organisatörerna i dåtidens kvinnorörelse. 1874 var hon med och startade Handarbetets vänner tillsammans med Hanna Winge. 1884 var det dags för startandet av Fredrika Bremer-förbundet. Tidskrift för hemmet efterträddes av förbundets tidning Dagny (som så småningom, 1913,Två omslag till tidskriften Dagny blev tidskriften Hertha – som ges ut än idag). När Sophie slutat som chefredaktör för Dagny satt hon kvar i styrelsen ända till året innan hon dog.
Osynlig ruta
   Förutom allt annat stöttade Sophie Leijonhufvud Adlersparre också flera blivande Sophie Leijonhufvud Adlersparres medalj, fram och baksida. Framsidan har ett porträtt av henne.författare, som till exempel Ellen Key och Selma Lagerlöf. Hon stöttade dem både genom att publicera dem, genom direkt ekonomiskt stöd och genom goda råd. Selma Lagerlöf har skrivitFoto av Sophie Leijonhufvud ADLERSPARRE PÅ ÄLDRE DAR att hon behållit en av Esseldes skrivregler i tacksamt minne: "Stryk allt, som inte är roligt eller nödvändigt".
Osynlig ruta
   1895 fick Sophie Leijonhufvud Adlersparre medaljen Illis Quorum för sin livsgärning.
Osynlig ruta
   Under sina sista år blev Sophie Leijonhufvud Adlersparre alltmer sjuk och svag. Hon dog av ett våldsamt influensanafall den 27 juni 1895.
Osynlig ruta

Avdelare med en hög böcker till vänster

Läs mera:
Osynlig ruta
Sigrid Leijonhuvud: Sophie Adlersparre (Esselde) Ett liv och en livsgärning.
Osynlig ruta


Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt

Osynlig ruta
Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu